NOVI PRISTUP RAZVOJU TURIZMA U ROŽAJAMA


Sjever Crne Gore ima neslućene potencijale za razvoj turizma

U organizaciji Lokalne turističke organizacije i Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, u Rožajama je održan okrugli sto o strategiji razvoja turizma u toj opštini. Skup je otvorio potpredsjednik Opštine, Mirsad Azemović, ističući da  je turizam jedna od strateških grana razvoja te opštine. On je kazao da rade na izradi plana.

anske dokumentacije za valorizaciju Hajle, Štedima I Rusolije, te da imaju u planu da taj projekat završe u najkraćem roku.

-Uz sve napore potrebna nam je podrška vas stručnjaka , Vlade i resornog ministarstva, kako bi Hajlu pozicionirali u sam vrh crnogorskog turizma – rekao je Azemović.

            U ime Turističke organizacije, skup je pozdravio Amel Dedeić, koji je predstavio projekat ’’Vrlo Ibra’’, ocijenivši da je riječ o izuzetnom turističkom potencijalu. Objasnio je da će na izvorištu rijeke biti izgradjeno sedam ljetnjikovaca, te staza za trčanje, biciklistička staza, dječje igralište i drugi sadržaji, čime će, kako je rekao, biti upotpunjena turistička ponuda grada.

Prof.dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta je konstatovao da Rožaje ima velike potencijale za razvoj turizma.

-Mislim da ovakvi skupovi mogu da potpomognu razvoj turizma jer ono o čemu se priča obično se I ostvari. Rožaje, kao dio klastera pet ’’Bjelasica-Komovi-Prokletije’’ ima velike komparativne prednosti za razvoj alternativnog turizma baziranog na agro turizmu, odnosno integraciji ruralne poljoprivrede I turizma. To je jedan model koji omogućava brzo zapošljavanje radne snage što je velika potreba ovoga kraja. Mislim da ovakva vrsta turizma pruža najveću mogućnost zapošljavanja jer imamo prihod od dvije grane, od ruralne, zdrave poljoprivredne organske hrane i od turizma. Ovo je velika šansa za Rožaje i okolinu –  kazao je Ratković. On je istakao da ne treba zanemariti ski turizam ali je ocijenio da je on u globalnoj krizi.

Crna Gora nikada nije bila prepoznata kao medjunarodna već kao regionalna destinacija u oblasti ski turizma. S obzirom na to, mi ne smijemo nikakvim investicijama na tom planu dovesti sebe u gubitke, odnosno do toga da nekim investicijama upropastimo ljepote planina za ljetnji turizam koji traje pet mjeseci. Država bi trebala da aktivno podržava investicije u alternativni turizam koji ne zahtijeva velika sredstva već samo dobru organizaciju I sinhronizaciju te medijatorsku ulogu sa državnog nivoa. Mislim da bi na tome trebalo integrisati snage. Sjever u u tome ima veliku perspektivu jer bi bio snabdijevač primorja kvalitetnim organskim proizvodima I mjesto gdje bi se rado dolazilo I boravilo – rekao je Ratković.

Govoreći o razvoju rožajskog turizma, iskusni turizmolog, Darko Bulatović, direktor Eko Katuna Vila Jelka iz Kolašina, je kazao da su Rožajama dovoljna dva ski lifta koje treba valorizovati. On je preložio da Hajla ostane ’’divlja’’ I netaknuta, jer baš takve destinacije traži zapadno tržište.

-Hajla pruža neslućene mogućnosti. Najbolji način za otvaranje Hajle je da se u startu otvori jedan eko katun I eko selo.Treba dati akcenat na agro-eko turizam kroz porodični biznis u proizvodnji zdrave hrane, što je garancija za postizanje uspjeha – rekao je Bulatović, ističući da bi turizam bio praktično uništen, ukoliko se planira izgradnja velikog skijališta na prostoru Hajle.

Govoreći o povezanosti planinskog i primorskog turizma doc.dr Ana Tripković Marković, prodekan Fakulteta za biznis I turizam u Budvi, je rekla da je najveća obaveza lokalnih turističkih organizacija na sjeveru, da ponude turistički proizvod različit od ponude na moru.

O razvoju I kreiranju novog turističkog poduhvata i proizvoda govorio je Miško Radjenović, dok je Emina Kriještorac ispred ’’Montenegro adventure’’govorila o planovima u oblasti turizma za ovu i narednu godinu.

Izvor: dan.me

Piše: Vera Ratković

[huge_it_gallery id=”10”]0

You may also like...

Komentariši