“SIGURNOST I BEZBIJEDNOST NEMAJU CIJENU”

PORUČENO JE SA PANEL DISKUSIJE O NATO INTEGRACIJAMA CRNE GORE KOJA JE ODRŽANA U ROŽAJAMA

12.05.2015.

Panel diskusija na temu »NATO integracije Crne Gore« održana je 12. maja tekuće godine u Rožajama. Domaćin skupa, predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković na samom početku ukazao je na ogroman značaj ove teme koju podržava veliki broj građana opštine koji streme za sigurnijim i što bezbjednijim životom.

Poslanik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Parlamenta Crne Gore Suljo Mustafić, ambasador Republike Turske Mehmet Nijazi Tanilir i ambasador Mađarske Kristijan Poša su nastojali približiti građanima Rožaja prednosti od učlanjenja Crne Gore u NATO savez.

Dobijanje pozivnice za ulazak u NATO savez, tokom ove godine smatramo izvjesnim, ukoliko napravimo mjerljivije rezultate  u oblastima jačanja vladavine prava, reformi sektora bezbjednosti i sektora odbrane, te jačanja podrške javnosti za članstvo Crne Gore u NATO u narednim mjesecima i naravno ukoliko geopolitičke oklnosti ne budu narušile dosadašnji koncept podrške procesu proširenja. Međutim, i ukoliko bi se desilo da pozivnica ne bude uručena do kraja ove godine, smatramo da to ni u kom slučaju ne smije značiti ni zaokretanje, niti odustajanje od ovog cilja” – kazao je funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Najveću odgovornost za dostizanje tih rezultata   imaju nadležne institucije koje su i do sada vodile ovaj proces- prvenstveno Vlada, a onda i sve ostale koje su  dio tog procesa, uključujujući , naravno i Parlament i političke partije. Mislim da treba dobro sagledati  nedostatke dosadašnje strategije i njenog sprovodjenja, raditi na njihovom otklanjanju i odlučnije se posvetiti ispunjavanju obaveza.

Proces ulaska u NATO  komplementaran je sa evropskim integracijama, jer približiti se  EU treba značiti i usaglašavanje sa standardima NATO-a. To su integracije  u dvije alijanse koje imaju mnoge zajedničke vrijednosti, to je put koji su prošle sve države regiona koje su u novijem vremenu postale članicama EU. Za svaku od njih, bez izuzetka, NATO je bio kapija koju su morale proći prije ulaska u EU. Vladavina prava, smanjenje korupcije i kriminala, poštovanje temeljnih ljudskih prava, I u tom kontekstu prava manjinskih nacionalnih zajednica, demokratska tranzicija, jačanje institucija, ekonomska i politička stabilnost neki su od važnih ciljeva tih integracija.

Bilo da je riječ o ukrajinskoj krizi ili najnovijim sukobima na Bliskom istoku, gotovo tektonski poremećaji u bezbjednosti, upozoravaju nas koliko se brzo, naizgled stabilno područje može pretvoriti u nestabilno.  Takođe, upravo to iskustvo, ali i sama slika Balkana danas, gdje su ekstremizmi i veliko državni projketi još  živi  upravo nas upozorava da Crna Gora, kao mala država, treba biti dio nekih većih bezbjednosnih integrativnih procesa, gdje njena sigurnost postaje dio  ukupne strategije  tog saveza.

Manjinski narodi to možda i najbolje razumiju i otuda veliki stepen podrške NATO integracijama u sredinama kao što je Rožaje. Dešavanja oko nas , ne tako daleko, koliko juče, u Makedoniji,  potvrdjuju da ispravno sagledavamo ovu temu. Mislim da sada I mnogo više gradjana razumije potrebu pozicioniranja Crne Gore u širim bezbjednosnim integracijama, u sistemu koji  predstavlja odbrambeni okvir, u kome ista pravila važe za sve- male I velike. Dakle, bezbjednost svake države pojedinačno, kao članice NATO-a predstavlja obavezu čitavog saveza.

Politička stabilnost, nužan je preduslov ekonomske perspektive, jer se kapital ne ulaže tamo gdje su političke nestabilnosti. Takva područja nijesu interesantna za investitore, nema jačih razvojnih projekata, samim tim nema ekonomskog boljitka. Nama je cilj imati  bogatije i zdravije društvo, što znači stabilno i interesantno za ulaganja.

Bez ulaganja nema razvoja, ni sjevera ni juga, ni turizma, ni  poljoprivrede ni infrastructure, ni puteva. Dakle, nema  ozbiljnijeg poboljšanja ekonomskog ambijenta, niti uslova za bolji standard I perspektive za mlade ljude. Naravno, nije ulazak u NATO sam po sebi dovoljan uslov da bi se bolje živjelo. Medjutim, stvaranje uslova za bezbjedan život, znači I otvaranje perspektive za  ekonomska ulaganja, smanjenje siromaštva i pokretanje privrede.

Opredjeljenje za NATO integracije, koje treba da bude potvrdjeno u Parlamentu,nakon dobijanja pozivnice,  kroz demokratski iskaz  izabranih predstavnika gradjana, ima podršku u sredinama u kojima žive Bošnjaci  I drugi manjinski narodi. Prvenstveno zato što svojoj državi želimo dobro,  sigurnost I bezbjednost nemaju cijenu, želimo da naša djeca žive  na ovim prosotrima, u zajedničkoj nam  Crnoj Gori, sigurno, zajedno sa svojim komšijama drugih vjera I nacija,  u bogatijem I zdravijem društvu I sa većom perspektivom nego što je to danas ili u nedavnoj  prošlosti – zaključio je Mustafić.

Kabinet predsjednika opštine

[huge_it_gallery id=”9”]

You may also like...