Završeno takmičenje ,,Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru”

U četvrtak, 28. maja u Eko zgradi Ujedninjenih nacija održano je finale ovogodišnjeg takmičenja Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru. U prvoj fazi takmičenja prijavilo se čak 279 timova, koji su se takmičili u 5 kandidovanih opština (Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak), da bi na kraju došli do 15 timova koji su ušli u najuži krug (po 3 finalista u svakoj opštini).

Finalisti su predstavili inovativna rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština, nakon čega je zajedničkim glasanjem žirija i glasanjem publike putem interneta, odabrano pet pobjedničkih ideja kojima su uručene novčane nagrade u iznosu od po 3,000 eura.

Uvodna izlaganja su imali ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Dijana Vučinić, rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine, UNDP u Crnoj Gori i Nikola Vulić, suosnivač NVO DigitalizujMe.
Stručni žiri je bio u sastavu:
• Tamara Brajović, prva savjetnica i šefica Odsjeka za ljudska prava i socijalno-humanitarna pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija
• Dijana Vučinić, rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
• Tomica Paović, savjetnik za politike razvoja u Kancelariji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
• Nataša Đukanović, suosnivač NVO Digitalizuj.me
• Peti, rotirajući, član žirija je bio predstavnik/ca opštine i to: Nebojša Babović, savjetnik predsjednika Opštine Berane, Jelena Vučetić, projekt menadžerka u Opštini Mojkovac, Amela Kalender, savjetnica predsjednika Opštine Rožaje, Milijana Ašanin – rukovoditeljka službe predsjednika Opštine Šavnik i Gorica Vuković – šefica kabineta predsjednika Opštine Žabljak.

Nakon sabiranja glasova žirija i publike po sistemu 50/50, pet pobjednika za svih pet opština je dobieno. U situacijama kada su timovi imali izjednačen broj poena, presuđivao je glas žirija kako je i definisano pravilima na samom početku takmičenja.

Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja Otvorene ideje za Crnu Goru su:
• Za opštinu Berane – tim NVO URBAR sa projektom “inHALAcija”
• Za opštinu Mojkovac – tim Arhi3MK sa projektom “Avanturistički park 1916″
• Za opštinu Rožaje – tim Galanz sa projektom “Istorijsko-kulturni centar Ganića Kula”
• Za opštinu Šavnik – tim ROSSA CANNINA sa projektom “DIVLJA RUZA”
• Za opštinu Žabljak – tim Žabljak 2015 sa projektom “Turističko Rekreativni Centar Žabljak”

Opština Rožaje je dobila odlično projektno rešenje za uređenje prostora oko zavičajnog muzeja ,,Kula Ganića”. Ovim rešenjem će se doprinijeti kvalitetnom uređenju lokacije, promociji kulturnog nasljeđa Rožaja, razvijanju turizma i smanjenju nezaposlenosti kroz zapošljavanje prije svega mladih ljudi i osoba za invaliditetom.

Piše: Amela Kalender

Takođe pročitati i...

Komentariši