Nurković i Zenka potpisali Sporazum o razumijevanju

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković sa saradnicima primio je delegaciju iz Ministarstva za ljudska i manjinaska prava Crne Gore predvođenu ministrom Mehmedom Zenkom.

 

U toku sastanka bilo je riječi o procesu otvaranja i sprovođenja odredbi aktuelnih pregovaračkih poglavnja koja definišu oblast ljudskih i manjinskih prava te osvrta na rezultate koje je Crna Gora postigla na putu približavanja Evropskoj uniji.

Polazeći od  Akcionog plana za sprovođenje aktivnosti iz Poglavlja 23. „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ koji je donijela Vlada Crne Gore u septembru 2013. godine, kao i brojnih drugih evropskih konvencija i preporuka, te domaćih zakonskih odredbi, Nurković i Zenka, u ime Ministarstva i lokalne samouprave, potpisali su ovim povodom Sporazum o razumijevanju koji utvrđuje mjere u borbi protiv različitih oblika diskriminacije.

 

Temelj Sporazuma leži na principu da su ljudska prava univerzalna i dostupna svim ljudima bez obzira na bilo koje lično svojstvo, da se ne mogu primenjivati selektivno i da su garantovana međunarodnim i nacionalnim pravnim instrumentima, poruka je sa sastanka.

Takođe pročitati i...

Komentariši