Gradonačelnik Sarajeva primio predsjednika i sekretara SO Rožaje

Predsjednik SO Rožaje, Almir Avdić i sekretar SO Amer Dacić, imali su prijem kod gradonačelnika Sarajeva,  Abdulaha Skake, a centralna tema sastaka bile su „Sandžačke igre 2020“ koje će se održati u Rožajama.


Predsjednik SO Rožaje, Almir Avdić, gradonačelnku Sarajeva Abdulahu Skaki, detaljno je predstavio pomenutu sportsku manifestaciju koja je nekada bila veoma prepoznatljiva po svojoj masovnosti i sportskom duhu koji sa sobom nosi nova prijateljstva, saradnju i iskustva. Osim sportske, naglasio je Avdić, ova manifestacija doprinosi poboljšanju i sanacij stare te izgradnji nove sportske infrastrukture što stvara predispozicije i uslove za rađanje novih sporskih zvijezda a samim tim utiče i na promociju turističkih potencijala i prorodnih ljepota i resursa grada u kojem se održavaju.


Uz ozbiljan pristup, naglasio je dalje Avdić, sandžačke igre 2020. mogu imati i epitet „male olimpijade“ te da uz pomoć Vlade, resornih Ministarstava, uz regionalnu saradnju i komunikaciju, u naš grad mogu dovesti sportiste iz šireg regiona u koji svakako spadaju i BiH i Sarajevo kao olimpijski grad i balkanska metropola, koja u svom stotinama godina starom postojanju, važi za primjer multikulturalnosti i duhovne dimenzije  prepoznatljive širom svijeta.


Gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka, zahvalivši se na posjeti delegaciji iz Rožaja, izrazio je interesovanje za uspostavljanje saradnje u ovom sportskom projektu te naglasio da ovkve manifestacije predstavljaju most dalje saradnje kultirnom i ekonomskom nivou između dva garda i dvije države. Osim toga, naglasio je dalje Skaka, da će, ako stvari budu tekle po planu i programu, lično posjetiti Rožaje u toku trajanja sandžačkih igara.ž


Na sastanku je zaključeno da SO Rožaje preduzme dalju inicijativu o pojedinostima dalje saradnje, što će biti učinjeno u koordinaciji sa organizacionim odborom, čiji je predsjednik ujedno i predsjednik OO Rožaje, g-din Almir Avdić.


Podsjećamo da su Sandžačke igre prvi put održane 1954. godine u Prijepolju i i tokom proteklih decenija važile su kao najveća amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope. Održavanje igara je nakon prekida 1992. godine zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, pokrenuto 2001. godine ponovo prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine, da bi na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo bile pokrenute i održane prošle, 2018. godine, takođe u Novom Pazaru.


Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportske infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

You may also like...