Avdić prisustvovao obilježavanju Dana Bošnjaka u Sarajevu

Predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić prisustvovao je sinoć obilježavanja Dana Bošnjaka u sarajevskoj Vijećnici.
Svečanost kojoj je prisustvovalo mnoštvo istaknutih zvanica, organizovala je Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod”, a pokrovitelji su bili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, obraćajući se prisutnima kazao je da se Dan Bošnjaka vezuje za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kad je, uz niz drugih važnih odluka, donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci “revitalizirali svoje stvarno, povijesno narodno ime Bošnjak”, prenosi portal Klix.
Kodrić je istakao da Dan Bošnjaka ima duboku, fundamentalnu simboličku vrijednost, jer označava i onaj povijesno prekretni, sudbinski trenutak kad su se Bošnjaci izborili za slobodu svojeg identiteta, za neotuđivo pravo na svoje stvarno ime, ali i za suštinsko pravo na svoje jastvo, na ono što stvarno jesu.
“Bio je to trenutak simboličkog bošnjačkog skidanja okova sa sebe i svojeg ja, sa svojeg kolektivnog mi, bio je to trenutak prisjećanja desetljećima ideološki zabranjivanog i stoga potisnutog i zaboravljenog sebe, trenutak izlaska iz prisilne individualne i kolektivne identitetske amnezije, trenutak povratka sebi i, konačno, trenutak slobode”, rekao je Kodrić.

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom govoru naglasio da je Prvi bošnjački Sabor jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj istoriji.

You may also like...

Komentariši