UŽIVO: U Rožajama vanredna situacija, izlile se rijeke, mnoge kuće poplavljene

Zbog obilne kiše koja neprestano pada skoro 48 sati, vodostaj rijeka u Rožajama, dostigao je skoro nezapamćenu visinu te je došlo do izlivanja iz korita gdje je nastala velika materijalna šteta a kiša i daje pada istim intenzitetom.

03:00 Predsjednik opštine gospodin Ejup Nurković,  obilazi teren i građane te kaže da je materijalna šteta jako velika i da Služba zaštite i spašavanja pokušava da u skladu sa svojim mogućnostima izađe građanima u susret. Između ostaloga predsjednik Nurković poziva sve građane koji nisu direktno ugroženi poplavom, da svojim komšijama i sugrađanima izađu i pomognu da se izbore sa ovom vanrednom situacijiom, naglašava Predsjednik.

Ovo su teški momenti za nas i naše građane a kiša i dalje ne prestaje a meteorološka progonaza nije obećavajuća jer se kiša očekuje i u narednim danima.

07:00 Predsjednik sa svojim saradnicima obilazi mještane naselja Grahovača, gdje se rijeka izlila i pričinila veliku materijalnu štetu.

07:30 Opštinska služba spasavanja na terenu sa kompletnim ljudstvom i mehanizacijom. Kiša, koja pada protekla dva dana, prouzrokovala je porast nivoa Ibra, Lovničke rijeke, Grahovače, Crnje i Županice, koje su probile obaloutvrde na pojedinim mjestima, izazivajući ogromne materijalne štete. 

Opštinska služba spasavanja, prema riječima Nuradina Agovića, šefa lokalne službe spasavanja, je na terenu sa kompletnim ljudstvom i mehanizacijom i pokušavaju da saniraju nastalu štetu prouzrokovanu izlivanjem vode.

Agović je u izjavi za naš portal rekao: 

08:00 Predsjednik je obišao mještanje Lovnice i Hurija, gdje se Lovnička rijeka na nekoliko mjesta izlila iz svog korita i poplavila veliki broj kuća.

09:00 Pojedinim kućama se ne može prići a preplavljeno i većina mostova. Vodostaj rožajskih rijeka ne jenjava, na inicijativu Predsjednika opštine Ejupa Nurkovića, ekipe obilaze teren kako bi imali pravi uvid u stanje koje je zadesilo stanovnike Rožaja usljed obilnih kišnih padavina. Porodice koje žive na obalama Lovničke rijeke, ne uspijevaju da se izbore sa vodenim nanosima gdje su mnoge kuće poplavljene a voda je prodrla u podrumske prostorije te je pojedinim građanima bujica odnijela drva za ogrijev. Kuće Hsejina i Husnije Husića, Mursela i Fazlije Kurpejovića, Fadila Mujkovića, Rasima Murića zvanoga (Jaran) te mnogih drugih koje se nalaze u ulici Oslobođenja u blizini Lovničke rijeke, direktno su pogođene poplavama. Most prema selima Donja i Gornja Lovnica, Klanac, Zloglavlje, preplavila je voda Lovničke rijeke i zatvoren je za saobraćaj a na nastavu nisu mogli poći ni prosvjetni radnici koji predaju u Osnovnim školama u pomenutim selima. 

 

10:00 Predsjednik Opštine sa svojim saradnicima je i dalje na terenu te će vrlo brzo službama i direkcijama, sačiniti strategiju i plan za sanaciju štete i pomoć najugroženijim područjima i porodicama. 

 

11:00 Trenutno je Predsjednik sa saradnicima i Službom zaštite i spašavanja na terenu, pruža se pomoć poplavljenim područjima.

13:00  Direktorica rožajskog Vodovoda Idrija Duraković: Voda ispravna za piće”  Za portal radiorozaje.me govorila je Idrija Duraković, direktorica rožajskog Vodovoda povodom vanrednih okolnosti koje su izazvane višednevnim padanjem kiše, koja može prouzrokovati da se bujične vode izliju u bazene sa vodom na izvorištu Ibra, koji služe za vodosnabdijevanje našeg grada kao i o kvalitetu i ispravnosti vode: 

15:00 Predsjednik intenzivira obilazak poplavljenih područja… Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu.

Više informacija u narednim minutama.

 

Takođe pročitati i...

Komentariši