U rožajskoj Službi zaštite i spasavanja ovih dana imaju pune ruke posla

Dopremaju vodu do udaljenih planiskih sela
 
Ledeni talas koji je zahvatio sjever zemlje, lokalnim službama koje brinu o prohodnosti puteva prema planinskim selima kao i Službi zaštite i spasavanja, donio je pune ruke posla. Zbog velike količine snijega i nanosa koje stvara olujni vjetar, kompletna mehanizacija je na terenu već treći dan zaredom i uspijevaju da puteve održe prohodnim a pripadnici Službe zaštite i spasavanja bukvalno su svih 24 časa dnevno angažovani na dopremanju vode za piće mještanima sela gdje je došlo do smrzavanja brojnih izvora, vodovoda i kućnih instalacija.
Sekretar sekretarijata za uređenje prostora i komunalne poslove, Ešef Husić je kazao da uprkos teškoćama na koje nailaze, putevi do svih 66 naselja u ovoj opštini su prohodni.
Kada je u pitanju vodosnabdijevanje mještana sela koji su ostali bez vode usljed zamrzavanja instalacija, u tom dijelu su angažovana vozila Službe zaštite i spasavanja. Prema riječima Nuradina Agovića, rukovodioca Službe zaštite, temperatura se u rožajskoj opštini proteklih dana spustala i do 25 stepeni ispod nule.
U takvim uslovima susretali smo se sa smrzavanjem vodenih pumpi na vozilima kao i cistjerni, jer u garažama nemamo grijanje. Krajnjim naporima uspijevali smo da razbijamo led i da pumpe zagrijavamo kako bi smo stanje održavali redovnim. Prilikom izlaska cistijerni iz garaža do mjesta intervencije, služili smo se let lampama kako bi smo odmrzavali led – rekao je Agović, ističući da su brojna domaćinstva, posebno na seoskom području, usljed izuzetno niskih temperatura ostala bez vode za piće.
-Ova pojava je bila masovna u ovdašnjim selima. Najviše smrznutih izvora i vodovodne te kućne instalacije bilo je na potezu od Čokrlija – Besnika – Baća – Jablanice. Vodovodi su se ledili i u Kamenuši i Lučicama. Mi smo izlazili u susret svim domaćinstvima od kojih smo dobili apel za pomoć i odvozili im vodu a to radimo i dalje – ističe Agović i naglašava da njihova borba sa elementarnom nepogodom traje i dalje.
Pored nedostatka vode tokom ledenog talasa intervenisali smo na suzbijanju požara, koji se pojavio na individualnim stambenim objektima a u jednom slučaju i na društvenom objektu. Zahvaljujući brzoj intervenciji spriječena je veća materijalna šteta – zaključuje Agović.

You may also like...