U planu rekonstrukcija i sanacija ski lifova na Turjaku

Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzeće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa  360 ležaja u dva ho­tela »B« kategorije Hotel Rožaje i Hotel Turjak (sa 170 ležaja)  i više manjih ugostiteljskih objekata.  
Rožajsko područje je imalo optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 mnv, gdje se snijeg zadržava 120 dana godišnje. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacio­nog kompleksa (centra) ,,Skrivena”- -II faza turističkog centra ,,Turjak” sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila, 10 zičara i pratećim sportskim objektima. 
U međuvremenu, 2600 hektara teritorije Opštine Rožaje pripojeno je Beranama. To je bila teritorija gdje je trebalo izgraditi ski terene, a  teritorija obiluje  visoko četinarskom prvoklasnom šumom.
Ski staze na Turjaku, danas su zarasle u korov, a ostala infrastruktura sve više propada. Da bi se zaustavio negativan trend, Lokalna uprava Rožaje, na čijem čelu je gospodin Ejup Nurković, odlučila je da se ovo, nekada nadaleko poznato skijalište rekonstruiše i obnovi, kako bi ponovo postalo cenar za rekreativno bavljenje ski sportom  na čijim obroncima su svoje skijaško umijeće sticali i usavršavali mnogi Rožajci i  gosti sa strane.
Tim povodom, je juče predsjednik Opštine, gospodin Nurković sa svojim saradnicima obišao buduće ski terene kako bi se bolje upoznao sa stanjem na terenu i kako bi se iznašlo što bolje rješenje za ponovno osposobljavanje skijališta i njegovo stavljanja u funkciju.
Urađen je elaborat i projektna dokumentacija, a ovih dana će biti raspisan tender za rekonstrukciju. Sanacija staze I i staze II, kao i prateće infrastrukture, uključujući i parking prostor kao i obezbjeđivanje ski opreme za rentanje. U planu je kompletna rekonstrukcija ski liftova gdje će  biti postavljena nova vučna stanica sa novim sajlama i vučnim sidrima koja osim što će biti kvalitetnija i udobnija, kretaće se većom brzinom, što će zaljubljenicima u ovaj sport, povećati ugođaj i pružiti maksimalan užitak.
Turistička organizcija, na čelu sa direktorom Amelom Dedeićem, koji  sa svojim timom, od početka učestvuje u ovom projektu i jedan je od inicijatora da se Turjak revitalizuje. Vrijedno je naglasiti da će ponovno pokretanje Ski centra “Turjak” stvoriti uslove za nova radna mjesta, kako pri radovima na samoj rekonstrukciji tako i nakon puštanja u pogon ovog skijališta. U Planu je pribavljanje topova za osnježavanje kao i specijalnog vozila “ratrak” za tabanje ski staza. Obezbijeđen je i dječji ski lift, tako da će mališani moći da na pravi način doživje ovaj zimski sport i da Rožaje ponovo postane “rasadnik” skijaških prvaka i talenata kakvi su: Tarik Hadžić, Dženis Nurković, Ilda i Denis Šabotić…

Mirza Luboder

11996959_126526091031557_67398771_n

You may also like...