“Sjećanje na Mula Jakupa-ef. Kardovića”

Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori i Muftijstvo Sandžačko, 02.06.2013. godine, nakon održanog naučnog skupa, u Velikoj sali Doma kulture u Rožajama priredili su vjersko-kulturnu manifestaciju “Sjećanje na Mula Jakupa-ef. Kardovića – Gaziju Sandžaka”.

Odbor za organiziciju činili su hfz. Abdurrahman-ef. Kujevića, Besim Agić, Selver Kardović, Ali Daci, Hazbija Kalač, Muhamed Bučan, Eldar Lakota, Saud Šabović, Arben Jakupi i porodica rahmetli Mula Jakupa-ef. Kardovića.

Skupu su, pored porodice, prisustvovali brojni ugledni Rožajci, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Rožaja i okruženja, naučni radnici, ljubitelji života i djela Mula Jakupa te brojni drugi.

Prisutne je pozdravio, u ime Lokalne uprave i svoje lično, predsjednik opštine Nusret Kalač, a u ime porodice obratili su se Rifo i Rešad Kardović, unuci Mula Jakupa-ef. Kardovića.

Besim Agić je zabilježio i na skupu pročitao, biografiju gazije i šehida, a u ime trinaest referenata naučnog skupa o Mula Jakupu, obratio se istoričar pri arhivu u Novom Pazaru, doc. dr. Hivzo Gološ, koji je pročiotao donešene zaključke.

U ime Muftijstva Sandžačkog govorio je muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Na kraju je prikazan insert iz nedovršenog dokumentarnog filma o Mula Jakupu Kardoviću autora Eldara Lakote.

[nggallery id=125]

You may also like...

Komentariši