Predstavnici Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Podgorice posjetili opštinu Rožaje

Predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić primio je danas predstavnike Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Podgorice koje je predvodio Can Güray v.d. direktora predstavništva te fondacije.

Tokom razgovora bilo je riječi o konkretnim mehanizmima jačanja saradnje između Rožaja i Republike Turske na polju kulture i obrazovanja kroz sprovođenje niza projekata.

Sagovornici su još ranije usaglasili aktivnosti koje se odnose na nastavak izučavanja turkog jezika u školama u kojima je taj jezik svrstan među izborne predmete te njegovo uvođenje u sve škole osnovnog i srednjeg obrazovanja na nivou države. Današnja posjeta predstavika

Turskog kulturnog centra Yunus Emre je u duhu realizacije tih dogovora. Na polju prezetiranja kulturno-istorijskih tekovina, najavljena je manifestacija povodom obilježavanja godišnjice bitke za Čanakale, koja će se održati u toku ovog mjeseca kao i posjeta kulturno-umjetničkih društava iz Turske čiji će domaćin biti rožajski Centar za kulturu. Sudeći prema današnjim i ranijim pregovorima, izvjesno je da će opština Rožaje i Turski kulturni centar biti partneri na realizaciji određenih projekata koji će biti kandidovani do septembra tekuće godine, a koji će se implementirati u toku naredne dvije godine.

Sfera neformalne edukacije je takođe ocijenjena kao podrobna za saradnju pa su u najavi brojni kursevi namijenjeni različitim ciljnim grupama. Predstavnici Turskog kulturnog centra Yunus Emre posjetili su i Bošnjačku biblioteku i obogatili njen fond sa određenim brojem knjiga.

Institut Yunus Emre, posredstvom istoimenih kulturnih centara koji su aktivni u inostranstvu, ima za cilj da svijetu predstavi tursku kulturu, istoriju i umjetnost, dajući doprinos kulturnoj interakciji i razmjeni.

You may also like...

Komentariši