Predsjednik SO Rožaje Almir Avdić posjetio Turski kulturni centar Yunus Emre u Podgorici

Predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić boravio je u zvaničnoj posjeti Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Podgorici gdje ga je dočakao Can Güray v.d. direktora predstavništva te fondacije.

Tokom razgovora dogovoreno je jačanje saradnje između Rožaja i Republike Turske na polju kulture i obrazovanja kroz sprovođenje niza projekata.        

Sagovornici su usaglasili aktivnosti koje se odnose na nastavak izučavanja turkog jezika u školama u kojima je taj jezik svrstan među izborne predmete te njegovo uvođenje u sve škole osnovnog i srednjeg obrazovanja na nivou države. Tim 9povodom, predstavnici Turskog kulturnog centra Yunus Emre posjetiće opštinu Rožaje i njene škole krajem februara.            

Na polju prezetiranja kulturno-istorijskih tekovina, najavljena je manifestacija povodom obilježavanja godišnjice bitke za Čanakale, koja će se oržati u martu kao i posjeta kulturno-umjetnickih društava iz Turske čiji će domaćin biti rožajski Centar za kulturu. Sudeći prema pregovorima, izvjesno je da će opština Rožaje i Turski kulturni centar Yunus Emre biti partneri na realizaciji određenih projekata koji će biti kandidovani do septembra tekuće godine, a koji će se implementirati u toku naredne dvije godine.

Sfera neformalne edukacije je takođe ocijenjena kao podrobna za saradnju pa su u najavi brojni kursevi namijenjeni različitim ciljnim grupama.      Institut Yunus Emre, posredstvom istoimenih kulturnih centara koji su aktivni u inostranstvu, ima za cilj da svijetu predstavi tursku kulturu, istoriju i umjetnost, dajući doprinos kulturnoj interakciji i razmjeni.

You may also like...

Komentariši