Potpisan Sporazum o saradnji Grada Kutahya (Turska) i Opštine Rožaje

U Rožajama (26.12.2014.godine) potpisan je Sporazum o saradnji Grada Kutahya i Opštine Rožaje. Sporazum predstavlja početak saradnje između dvije opštine, sljedeći korak biće bratimljenje. Posjeta delegacije iz Opštine  Kutahya (Turska) Rožajama bila je u sastavu: Guverner provincije Kutahya gospodin Serif YILMAZ, Galip Kultekin-zamjenik predsjednika Opštine Kutahya i prepoznatljivi biznismeni u oblasti proizvodnje keramike, poljoprivrede (uzgoj pilića), turizma, proizvodnje stakla-Ismet Gural, Ahmet Acar i  Ahmet Bas.

Sporazum je potpisan od strane predsjednika Opštine Rožaje, Ejupa Nurkovića i zamjenika predsjednika Opštine Kutahya, gospodina Galip Gultekin. Po riječima potpisnika Sporazuma, ovo je bitan korak u jačanju odnosa između dvije opštine i između dva naroda, koji će olakšati investicije i zajedničke projekte u budućnosti.

Sporazumom o saradnji između dvije opštine, pored ostalog, predviđeno je da se kroz razmjenu iskustava ostvari zajednički napredak. Ovim dokumentom predviđena je saradnja u oblasti ekonomije, privrede, turizma, kulture, obrazovanja i sporta, kao i u ostalim područjima djelovanja za koja se iskaže zajednički interes i potreba, a kako je iskazano, saradnja će biti uspostavljena i između ostalih ustanova čiji su osnivači opštine potpisnice sporazuma.

Nakon potpisivanja ovog Sporazuma, donošenje konačne odluke o bratimljenju Opštine Rožaje i Opštine Kutahya biće verifikovan na opštinskim skupštinama.

Dvodnevna posjeta delegacije iz Turske bila je propraćena sastancima sa lokalnim funkcionerima i koalicionim partenirima (SDP), pri čemu su se razmijenila iskustva opština i razmatrale mogućnosti za buduću saradnju, od koje bi koristi imale obije opštine.

Delegacija turske je nakon Džume namaza posjetila muzej grada “Ganića Kula”. Gosti su posjetili i bivše fabrike Dekora, Kristala, fabriku vode Aqua plus, poljoprivredne proizvođače koji žele da prošire svoje kapacitete, dajući sugestije za buduću saradnju. Biznismeni iz Turske su pozvali lokalne poljoprivredne proizvođače da budu gosti opštine Kutahya, kako bi vidjeli način i organizovanje farmi za uzgoj pilića i stoke. Rečeno je da će u najkraćem roku poslati projekte iz Turske kako bi naši proivođači imali uvid u njihovo poslovanje i slijediti njihov primjer rada i standarda. Svi sastanci i radna tijela bila su pozitivnog karaktera dajući nadu za sve bolju saradnju između opština.

Predsjednik Opštine Rožaje sa saradnicima je pozvan da uzvrati posjetu Opštini Kutahya kako bi se nastavila saradnja.

 

 

Takođe pročitati i...

Komentariši