U Novom Pazaru obilježen Dan Bošnjaka, ceremoniji prisustvovao i predsjednik SO Rožaje

Večeras je u Domu omladine, u Novom Pazaru, održana Centralna ceremonija povodom obilježavanja 28. septembra, Dana Bošnjaka. Ovaj svečani događaj okupio je brojne ličnosti iz zemalja regiona koje pripadaju  političko-kulturnom bošnjačkom miljeu,  a organizovan je od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik i sekretar Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić  i Amer Dacić. Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsad Džudžević nije bio dio skupa zbog opravdanih razloga ali jeprethodno  uputio čestitku svim Bošnjcima povodom prisjećanja na ovaj istorijski događaj u kojoj, između ostalog, poziva sve relevantne subjekte koji se bave nacionalnim pitanjima Bošnjaka na zajedničku saradnju na realizaciji projekata od nacionalnog značaja za Bošnjake.

Pred prisutnima pročitana je čestitka koju je Bošnjacima uputio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dan Bošnjaka se prvi put ove godine obilježava u Novom Pazaru, ranijih godina slični susreti održavani su u Bosni i Hercegovini.

28. septembar je datum koji u istoriji bošnjačkog naroda ima status „prekretnice“. Podsjećamo, na današnji dan, prije 25 godina, na prvom Bošnjačkom saboru održanom u Sarajevu, Muslimanima jugoistočne Evrope vraćeno je nacionalno ime Bošnjak a Bosanski jezik proglašen jezikom svih Bošnjaka.

You may also like...