Novi Pazar, Tutin i Rožaje rješavaju problem zagađenja jezera Gazivode u Ribarićima

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predjsednici opština Tutin i Rožaje Kenan Hot i Ejup Nurković najavili su juče da će te tri lokalne samouprave obezbediti sredstva za rešavanje problema zagađenja Ribarićkog jezera.

Hot je nakon sastanka, čiji je bio domaćin, radiju Sto plus kazao da su već dogovorene određene mjere kojim bi se taj problem trajno riješio i da će uskoro početi njihova primjena.

“Jezero Gazivode je biser naše regije i moramo uraditi sve da ga spasimo i sačuvamo. Nesavjesni građani i preduzeća bacanjem smeća pored i u rijeke čine da ono sada izgleda više kao deponija nego kao prirodno bogatstvo koje možemo iskoristiti kao potencijal za razvoj turizma i ekonomije našeg kraja”, rekao je Hot.

On je dodao da je jedna od mjera postavljanje brana na jezeru koje bi smeće koje se sliva iz rijeka i bujičnih potoka usmjeravale u određenom smjeru odakle bi ga nadležna komunalna preduzeća odvozila na deponije.

Nedavno je dobar deo površine Ribarićkog jezera prekrivalo razno smeće, najviše plastična ambalaža, koje su nanijeli rrijeka Ibar i potoci.

Zbog toga su mještani i pojedina ekološka udruženja iz Novog Pazara, Rožaja i Tutina organizovala nekoliko akcija čišćenja.

Inicijator sastanka tri gradska čelnika i koordinator projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka.

You may also like...

Komentariši