Let's do it Rožaje

Jedno od dva osnovna ekološka problema sa kojima se suočava savremeno društvo jeste stvaranje i nagomilavanje ogromne količine otpada koji se ne može reciklirati u kratkom vremenskom periodu i koji dovodi do devastacije životnog prostora i dovodi u opasnost sve građane. Sa tim problemom suočavaju se sve opštine u Crnoj Gori a naročito je taj problem izražen na sjeveru Crne Gore.
Jedna od akcija koja se planira sprovesti na nivou Crne Gore jeste akcija ,, Očistitimo Crnu Goru za jedan dan (Let’ s do it Montenegro)” čiji su organizatori Asocijacija za demokratski prosperitet Zid. Ova akcija se realizuje u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja koje je pomoglo da inicijativa dobije najviše glasova i podršku u akciji ,, Budi odgovoran”.
Akcija ,, Očistimo Rozaje za jedan dan” će se sprovesti 20.maja i dio je kampanje, , Očistimo Crnu Goru za jedan dan” i međunarodne akcije, , Let’ s do World”.
U cilju predstavljanja akcije, “Let's do it Montenegro” i izrade akcionog plana pripreme pomenute akcije predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet Zid u sastavu Igor Milosevic, Mirela Kalamperovic i Vasilisa Milosevic posjetili su opštinu Rozaje i u Maloj sali Centra za kulturu održali sastanak sa članovima koordinacionog tima Rozaja kojeg čine predstavnici Opštine, opštinskih institucija, civilnog sektora, članova školskih volonterskih klubova, predstavnika Omladinskog kluba Rozaje i prosvetnih radnika.
Na ovom sastanku predstavljena je i mobilna aplikacija za mapiranje određenih lokacija uz pomoć koje će građani moći da prepoznaju i prijave najkriticnije tačke nelegalnog odlaganja otpada. Na ovom sastanku je predstavljen i video pripreme i dana akcije u Estoniji gdje je sve i počelo 2008  godine kada je mala grupa mladih ljudi odlučila da uradi nešto povodom smeća  koje se nalazilo u njihovom okruženju. Na ovom sastanku određeni su i koordinatori koji će imati određena zaduženja tokom pripreme akcije.
Mapiranje lokacija na području opštine Rozaje biće urađeno kroz saradnju predstavnika Opštine, opštinskih institucija, civilnog sektora, učenika Gimnazije, ,30.septembar” i svih zainteresovanih građana.
U regrutaciju će se uključiti Sekretarijat za kulturu i sport, Sekretarijat za ekonomski razvoj, volonterski klub Gimnazije ,,30.septembar” i Omladinski klub Rozaje koji ce biti zadužen za online regrutaciju i za facebook stranicu ,, Let's do it Rozaje”.
Ova akcija je prilika za sve predstavnike civilnog sektora, opštine i lokalnih institucija na području rozajske opštine da se udruže i zajedničkim snagama rade na rješavanju problema nelegalnog odlaganja otpada i njegovom uklanjanju sa određenih lokaliteta. Očekivanja od ove akcije su podsticanje građana bez obzira na pol, godine, posao , porijeklo i pripadnost da u što većem broju učestvuju u ovoj akciji i pokažu da su društveno odgovorni gradjani.
U okviru ove akcije biće organizovano i takmičenje za najbolju fotografiju i naj selfie akcije u vidu prikupljanja fotografija koje će predstaviti narusenost ljepote prirodnih/urbanih područja zagadjenoscu u Crnoj Gori. Cilj takmičenja jeste promovisanje društvenog povezivanja u zajednici, samoinicijativnost i podizanje svijesti o zagađenim područjima u Crnoj Gori.
Ovom prilikom pozivamo sve građane/nke Rozaja da se dobrovoljno prikljuce ovoj akciji i da Rozaje bude proglašeno za grad sa najboljim rezultatima i najmasovnijim odzivom svih građana. Za sve dodatne informacije o pomenutoj akciji gradjani se mogu informisati u prostorijama Omladinskog kluba Rozaje.
12891093_831479103648311_396435872087665267_o

Takođe pročitati i...

Komentariši