Izložba fotografija „Od Balkana do Čanakkalea”

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom Yunus Emre iz Podgorice i  Opštinom Rožaje organizovali su  izložbu fotografija i projekciju dokumentarnog filma „Od Balkana do Čanakkalea“u čitaonici Narodne biblioteke i Galeriji „ Magaza“.

Izložba fotografija i projekcija dokumentarnog filma se organizuju u čast godišnjice bitke kod Čanakkalea.

Da podsjetimo, pomorska bitka kod Čanakkale (Bitka na Galipolju) je najkrvavija bitka Prvog svjetskog rata,vođena je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine. Prema turskim izvorima broj dobrovoljaca Bošnjaka iz Sandžaka  koji su došli na ratište Čanakkale i ostali da se bore,  je oko 15.700 ljudi.

Džan Guraj ,Direktor Instituta Yunus Emre

Direktor Instituta Yunus Emre, Džan Guraj je kazao da je bitka za Čanakkale najznačajnijja bitka u istoriji čovječanstva.

Ibiš Kujević, kulturolog

O ovoj značajnoj bitci prisutnima je govorio kulturolog iz Rožaja, Ibiš Kujević. On je kazao da je od djetinjstva izučavao pojedinosti vezane za ovu bitku, a imao je razlog, jer je njegov djed, po kome je dobio ime, poginuo na Čanakkaleu. Kujević je naglasio da je bitka trajala 14 mjeseci i da je značajan broj Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka učestvovao u ovoj bitci.

Po kazivanju Selmanage Kardovića, koji je bio učesnik i dobio priznanje za podvige iz Rožaja je bilo oko 200 boraca.

Broj muslimana koji je učestvovao u ovoj bitci, prema istraživanju koje je vršio književnik Ćamil Sijarić iz BiH i iz Sandžaka iznosi oko 27 hiljada, od toga 17 hiljada iz Sandžaka.

Izložba je do sada prikazana i u Podgorici i Ulcinju.

You may also like...

Komentariši