20. marta sa početkom u 19h biće održana izložbu fotografija i projekciju dokumentarnog filma „od balkana do čanakkalea“

BOŠNJAČKA STRANKA OSUĐUJE ŠOVINISTIČKI NAPAD NA IGORA TOMKIĆA

20. MARTA SA POČETKOM U 19H BIĆE ODRŽANA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA I PROJEKCIJU DOKUMENTARNOG FILMA „OD BALKANA DO ČANAKKALEA“

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE RASPISUJE KONKURS ZA UČENIKE “EVROPO, ČUJEMO LI SE?”

DVADESETOG DANA MARTA U CRNOJ GORI ĆE BITI PROMJENLJIVO OBLAČNO SA SUNČANIM INTERVALIMA, NAJVIŠA DNEVNA TEMPERATURA VAZDUHA 4 DO 22 STEPENA

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje šovinistički napad na Igora Tomkića, građanina Berana. 

„Pozivamo nadlezne institucije da procesiraju i kazne vinovnike napada na Tomkića i zaštite njegov porodični integritet i imovinu.Napad na uglednog građanina i našeg komšiju hrvatske nacionalnosti, predstavlja atak na građanski mir i multietnički sklad u Beranama. 

Začuđuje da nadležni kojima se Tomkić obraćao nisu postupili ozbiljno u cilju njegove zaštite, pa stoga i oni imaju odgovornost za ovakav razvoj događaja.Država Crna Gora mora imati mehanizme, ali i svijest o potrebi zaustavljanja bujanja etničke i vjerske isključivosti. Grad Berane i lokalna uprava moraju biti svjesni da je potrebna oštra osuda i proaktivno djelovanje da bi se očuvali međukomšijsko povjerenje i građanski mir. Iskustvo 90-ih mora svima biti nauk, jer očuvani multietnički sklad predstavlja najveću dragocjenost našeg društva“. – navodi se u saopštenju te stranke.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom Yunus Emre i Opštinom Rožaje organizuje izložbu fotografija i projekciju dokumentarnog filma „Od Balkana do Čanakkalea“, koja se održava u Centru za kulturu u Rožajama 20.marta 2019.godine sa početkom u 19h.

Izložba fotografija i projekcija dokumentarnog filma se organizuju u čast godišnjice bitke kod Čanakkalea.

Da podsjetimo, pomorska bitka kod Čanakkale (Bitka na Galipolju) vođena je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. Godine. Prema turskim izvorima broj dobrovoljaca Bošnjaka koji su došli na ratište Čanakkale i ostali da se bore, iznosio je oko 15.700 ljudi. Svi oni bili su mlađi od dvadeset četiri godine. Oni koji su preživjeli prešli su u Anadoliju i nastanili se u raznim dijelovima Turske. Borba za Istanbul doživljavana je kao borba za islam. Osim u ljudstvu, Bošnjaci su također pomogli i imetkom.

Danas se o bošnjačkoj žrtvi na Čanakkaleu, nažalost, malo zna. Zato, ovaj dio historije, svakako predstavlja jednu neistraženu tačku cjelokupne bošnjačke historije pa, kao takav, zaslužuje detaljniju historiografsku analizu i prilaz sa više naučnih i historijskih aspekata.

Generalni sekretarijat Vlade raspisuje konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Dana Evrope. Konkurs, pod nazivom: “Evropo, čujemo li se?” je otvoren od 18. marta do 23. aprila 2019. O nagradama će odlučivati stručni žiri, a pobjednici će biti proglašeni i nagrade uručene u okviru programa obilježavanja Dana Evrope, saopštio je Generalni sekretarijat Vlade.

“Zainteresovanim osnovcima i srednjoškolcima se na ovaj način pruža mogućnost da, na način koji je njima najprijemčiviji, pokažu šta njihovi vršnjaci u Evropi treba da znaju o Crnoj Gori, koju poruku im možemo poslati i koje je mjesto Crne Gore u Evropi”, piše u saopšternu.

Autori šest najboljih radova, po 3 u kategorijama osnovci i srednjoškolci, biće nagrađeni laptopom, tabletom i pametnim satom.

Radove je potrebno dostaviti do 23. aprila 2019, sa naznakom: Za konkurs Generalnog sekretarijata Vlade povodom obilježavanja Dana Evrope na e-mail: eu4mekonkursi@gmail.com ili na adresu: Generalni sekretarijat Vlade, Bulevar Revolucije br. 15, 81 000 Podgorica.

Uz rad je neophodno dostaviti i osnovne podatke o autoru (ime, prezime, razred, škola, mjesto).

Dvadesetog dana marta u Crnoj Gori će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na sjeveru pretežno oblačno i uglavnom suvo. Vjetar mjestimično umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha 0 do 12, najviša dnevna 4 do 22 stepena. 

You may also like...

Komentariši