U Rožajama večeras počeo 23. Medjunarodni festival dječje pjesme „Zlatna pahulja“

Druženje djece Evrope

Grad pod Hajlom,u naredna dva dana će biti mjesto druženja mališana iz nekoliko crnogorskih gradova i njihovih vršnjaka iz 11 evropskih zemalja. Riječ je o 23. Medjunarodnom festivalu dječje pjesme ‘’Zlatna pahulja’’, po kojem je Rožaje na kulturnoj mapi i van Crne Gore prepoznatljivo duže od dvije decenije. U okviru nacionalne večeri, nastupiće 17 izvodjača iz Crne Gore, dok je drugo festivalsko veče, rezervisano za učesnike iz inostranstva, kao i troje nagradjenih solista na crnogorskoj večeri. Soliste će pratiti dječji hor Centra za kulturu i plesne grupe ‘’Pahulja’’ iz Rožaja, i ‘’Belisima’’ iz Tivta. Prema riječima Sulejmana Beće Kujevića, idejni tvorac scene, koja je uradjena kao svemirski brod je akademski slikar Aldemar Ibrahimović.a za nenu izradu je bio zadužen Stanislav Nikićević.

Na prvoj večeri predvidjene su po tri nagrade za kompoziciju i za najbolje izvodjače, te nagrada za najbolji aranžman kao i nagrada za najbolji tekst koja nosi ime ‘’Dragan Radulović’’. Festival će biti otvoren u petak u 19 časova – kazao Kujević, ističući da će na čelu petočlanog žirija biti Dragoljub Djuričić.

Voditelj festivala je Dejan Djonović, koji je i tvorac scenarija a pomagaće mu Amina Agović i Elmedina Demić.

Prva na scenu će izaći Anja Jestrović iz Podgorice, koja će izvesti numeru Dragana Radulovića, ‘’Sportske staze’’ za koju je muziku uradila Ana Klepić a aranžman Saša Gajić a potom Diana Zabijako, koja će interpretirati kompoziciju Sanje Perić ‘’Tata ribolovac’’, koju je muzički obradio Slaven Knezović a aranžman Senad Drešević. Sledeći nastup pripada Ivani Popović, koja izvodi numeru ‘’Poruka ljubavi’’ koju u cjelosti potpisuje Lejla Hot, dok će Jakov Radunović interpretirati stihove Nikole Radunovića, ‘’Dječak iz snova’’. O ‘’Bubnju I fruli’’ pjeva Nina Duborija. Tekst za njenu pjesmu napisao je Radoslav Guzina a muziku i aranžman Saša Gajić. Kompoziciju ‘’Vitamini proteini’’, Jasmine Tursumović, za koju je muziku i aranžman uradio Safet Djozović, interpretira Ilhana Tursumović. Numeru ‘’Uživaj dok si dijete’’ Sanje Perić, izvodi Katarina Radulović. Muziku za njenu kompoziciju potpisao je Danijel Alibabić a aranžman Predrag Nedeljković. Nevena Mrvaljević pjeva o ‘’Prodavnici igračaka’’, koju je za nju u cjelosti potpisao Zdravko Djuranović, dok sa kompoziciju ‘’Moderna djevojčica’’ Gordane Ganić, nastupa Djulja Šabanaj. Muziku i tekst za njenu pjesmu potpisuje Sulejman Beća Kujević. Andjelija Perović izvodi numeru ‘’San’’, Olivere Cvetić, koja potpisuje i muziku dok je aranžman Saše Gajića. Kompoziciju ‘’Sve što ona poželi’’ Sanje Perić, koja potpisuje i muziku a aranžman Senad Drešević, izvodi Luka Bojović. Numeru ‘’Mašta’’ Sanje Perić, izvodi Jana Božović. Muziku za ovu pjesmu potpisao je Mirsad Serhatlić a aranžman Predrag Pedja Nedeljković. Una Usančević nastupa sa kompoziciom ‘’Crvenkapa-pa’’ Dejana Djonovića, za koju je muziku potpisala Renata Perazić a aranžman Milovan Miško Dedić. Elena Tomanović izvodi pjesmu Ognjena Cvekića ‘’Fatamorgana’’, a Mona Gušmirović nastupa sa kompoziciom ‘’Muzika iz Oblaka’’, za koju je, po tekstu Jasmine Gušmirović, muziku I tekst sastavio Leo Djokaj. Kompoziciju ‘’Dobrodošlica’’ koju potpisuje Tode Nikoletić, pjeva Dora Štampić, za koju je muziku i aranžman uradila Katarina Bogićević. Crnogorski dio festivala zatvara Enver Kardović koji nastupa sa numerom ‘’Fahrudin briljantin’’ Dejana Djonovića, za koju je muziku i aranžman sastavio Sulejman Beća Kujević.

Na internacionalnoj večeri će natupiti predstavnici, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Madjarske, Rumunije, Bugarske i Makedonije, Litvanije i Kosova.

Generalni pokrovitelji festivala su Ministrastvo kulture i Opština Rožaje a medijski sponzor RTV Crne Gore.

Komentariši