ROŽAJE POSJETILI PREDSTAVNICI FEDERACIJE BALKANSKIH UDRUŽENJA IZ REPUBLIKE TURSKE

U protekla dva dana u posjeti opštini Rožaje boravili su predsjednik i generalni sekretar Asocijacije balkanskih udruženja iz Republke Turske, Reccep Varo l(Redžep Varol) i Suat Nurkan.
Cilj posjete bio je razmatranje načina i mogućnosti za pomoć projektima koje radi Opština Rožaje.
Goste su riječima dobrodošlice dočekali predsjdnik Skupštine Husejin Kurtagić i potpredsjednik opštine Mirsad Azemović sa saradnicima.
Ova krovna institucija Balkanskih udruženja do sada je posredovala i podržala veliki broj projekata u zemljama okruženja gdje su uložena impozantna novčana i druga sredstva.
Većinom pomažu obnovu i izgradnju infrastrukture, obrazovnih i zdravstvenih ustanova i institucija uključujući i pomoć institucijama i udruženjima koja zastupaju osobe sa invaliditetom. Ujedno, posreduju u pregovorima sa potencijalnim investitorima iz Republke Turske, prezentujući im potencijale  gradova i regija koje posjećuju.
Također, obišli su i Centar za djecu sa posebnim potrebama te se upoznali sa načinom funkcionisanja, a direktorica g-đe Dženita Kurtagić, upoznala ih je sa načinom rada i funkcionisanja ove ustanove te sa deficitom u određenim aparatima koji su potrebni kako bi se poboljšala efikasnost terapija i tretmana. U svom obraćanju, predsjednik Asocijacije gospodin Redžep Varol, kazao je da je ovo najbolje organizovana ustanova ovoga karaktera koje je do sada obišao a bilo ih je mnogo, te obećao konkretnu pomoć.
Sastanak sa predstavnicima opštine Rožaje trajao je skoro tri sata gdje su službenici opštine iz skoro svih resora, iznijeli određene projekte o kojima je detaljno razgovarano. Usmeno i pismeno, prezentovano je nekoliko projekata koji su od vitalnog značaja za naš grad i razvoj.
Razgovaralo se na temu razvoja poljoprivrede, stočarstva, komunalne sportske infrastrukture, turizma, medija, zaštiti životne sredine te o organizaciji biznis foruma koji bi se održao u Rožajama.
Predsjednik opštine Rožaje gospodin Ejup Nurković, u svom pismu, zahvalio se gostima iz Republike Turske na posjeti i zalaganju na polju intenzivnije saradnje i komunikacije u narednom periodu.
 
Ovaj sastanak ocijenjen je kao jako koristan i konstruktivan te je otvorio vrata za dalju saradnju na svim poljima, uz pomoć Vlada i loklanih zajednica kako bi se razmijenila određena iskustva a najavljene su i studijske posjete Turskoj.

You may also like...