Predsjednik opštine Rožaje sa saradnicima obišao lokalitet budućeg parka “Crnja- Brezovačko Brdo”

U okviru realizacije projekta uređenja park-šume ‘’Crnja-Brezovačko brdo’’ predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković, biolog mr Halil Markišić, sekretar Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Rusmir Džudžević, direktori Turističke organizacije Rožaje Nedžad Murić i Radiotelevizije Rožaje Mirsad Feleć kao i predstavnici Ski centra ‘’Hajla’’ i NVO Avlija posjetili su taj lokalitet.


Poslije obilaska terena predsjednik Nurković i mr Markišić dali su prijedloge u pravcu uređenja park- šume ‘’Crnja-Brezovačko brdo’’ koja će sadržati turističko-biciklističko-pješačke i trim staze, odmarališta, skloništa od nevremena, edukativne info table o biljnim i životinjskim vrstama, a postoji ideja i da se zasnuje mini botanička bašta. Staze će biti markirane, postaviće se golovi za mali fudbal, koševi, dječje igralište, mini biblioteka sa čitaonicom, klupe, stolovi, korpe za smeće, parking za auta kao i dva mosta preko Crnje koji će povezati kružne biciklističko-pješačke staze. Predsjednik Nurković je istakao da će lokalna samouprava i ubuduće podržati sve ideje i projekte od opšteg interesa dajući punu podršku uređenju parka sa pješačko-biciklističkim stazama, kako bi sezadovoljila potreba građana da slobodno vrijeme mogu kvalitetno provoditi u prirodi, te pospješio razvoj turizma.


Profesor Markišić je naglasio da prirodu moramo očuvati za buduće naraštaje i izrazio zadovoljstvo što će lokalna samouprava zaštititi, i u skladu sa ekološkim standardima, valorizovati ovaj lokalitet izuzetnih prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti koji, bez obzira na malu udaljenost od grada, predstavlja oazu mira za sve posjetioce. Prema riječima Markišića ovako lijep i pristupačan prirodni kompleks blizu grada, a koji će uskoro građani moći na opšte zadovoljstvo da koriste u rekreativne svrhe, nema ni jedan grad u okruženju. Djeca, omladina i pripadnici starije populacije moći će i slobodno vrijeme provodili u netaknutoj prirodi, dodao je.

Diektor Lokalne turističke organizacije Nedžad Murić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta jer će, kako je istakao, u značajnoj mjeri obogatiti turističku ponudu Rožaja a posebno građani će dobiti uređeno izletište, odmaralište i mjesto za rekreativno-sportske aktivnosti. Šumske staze će se ljeti koristiti za pješačenje i biciklizam, a zimi za hodanje na krpljama, turno skijanje i skijanje na dasci kao doprinos zdravom razvoju mladih, rekao je Murić.

Direktor RTR-a Mirsad Feleć kazao je da će Lokalni javni emiter u kontinuitetu promovisati park- šumu te edukovati građane građane o značaju savjesnog odnosa prema kako prema biljnom i životinjskom svijetu tako i prema parkovskom mobilijaru i prirodnoj sredini uopšte. Dogovoreno je da se tokom juna volonterskim akcijama očisti i uredi postor park-šume dok će se u
sklopu projekta markirati i turističko-pješačka staza ‘’Vodopad Grlja’’, turističko-pješačka staza ‘’Stari karavanski put’’, turističko-pješačko-biciklistička staza ‘’Carine-Peškovići’’, postaviti info table i
organizovati eko akcije čišćenja arheološkog lokaliteta ‘’Manastirski kompleks Lučice iz 15. vijeka’’ i
arheološkog lokaliteta ‘’Brezovačko brdo’’.

Takođe pročitati i...

Komentariši