Posjeta njegove ekselencije turskog ambasadora opštini Rožaje

Predsjednik opštine Ejup Nurković ugostio je danas (20.11.2014.) njegovu ekselenciju ambasadora Republike Turske, Mehmeta Nijazi Tanilira koji je došao u pratnji savjetnika za vjerska pitanja Tevfika Judžesoj. Posjeta je protekla u konstruktivnim diskusijama vezano za mogućnosti unapređenja saradnje opštine Rožaje i Turske u narednom periodu.

Ambasador Tanilir je istakao dobru opštu saradnju na državnom nivou, između Crne Gore i Turske, ali i naglasio značaj inteziviranja iste na poljima ekonomskog razvoja i očuvanja i valorizacije kulturnog nasljeđa. Predsjednik i ambasador su se saglasili da je jedan od najboljih načina na koji se zajednički interesi mogu postići bratimljenjem Opštine Rožaje sa jednom od turskih opština, na šta su se zajednički obavezali.

Ambasador Turske je naglasio da je bošnjačka dijaspora u Turskoj značajno velika i aktivna i da je potrebno ojačati veze kroz zajedničke projekte, pogotovo kroz povezivanje turskih privrednika sa Opštinom Rožaje. “Opština Rožaje mora da poradi na prezentaciji svojih potencijala, ciljeva i planova ciljnim grupama u Turskoj”naglasila je njegova ekselenicja ambasador Mehmeta Nijazi Tanilir.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo radom koji je uložila razvojna agencija Tika u Crnu Goru, posebno u Rožaje.

Predsjednik Nurković je predstavio tešku situaciju u kojoj se nalazi Rožaje, planove koje imaju odgovorne strukture u Opštini i predviđene olakšice za investiture i preduzetnike, kako bi se unaprijedio život u Rožajama i zaustavio odliv stanovništva.

Poslije sastanka, ambasador Tanilir i savjetnik Judžesoj su, na predlog predsjednika Nurkovića, posjetili muzej ”Ganića kula“, gdje ih je ugostio direktor Salko Tahirović i bliže ih upoznao sa izuzetno vrijednim muzejskim eksponatima, koji obuhvataju period od XVIII do prvih decenija XX vijeka, sa područja Rožaja.

 IMG_0121 IMG_0112 IMG_0060 IMG_0022 IMG_0013

You may also like...

Komentariši