Održana tribina „Bosanski jezik i Bošnjaci – društvena realnost i perspektive u Crnoj Gori“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju održana je tribina pod nazivom „Bosanski jezik i Bošnjaci – društvena realnost i perspektive u Crnoj Gori“, u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Moderator programa, profesor Suljo Mustafić kazao je da je Bosanski jezik u Crnoj Gori ustavna kategorija te da postojeća zakonska regulativa otvara mogućnost za implementaciju prava na korišćenje maternjeg jezika i književnosti Bošnjaka u školstvu, medijima i javnoj komunikaciji.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr Alen Kalajdžija govorio je o istorijskom kontekstu upotrebe Bosanskog jezika.

Profesor Zejnel Klimenta, kazao je da zahvaljujući političkom organizovanju i zalaganju predstavnika  Bošnjaka, Bosanski jezik je uvršten u Ustav Crne Gore, takođe, govorio je i o njegovoj  primjeni u nastavnim procesima.

Profesor  dr Sead Šemsović, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije,  kazao je da je ova institucija u posljednijih deset godina uspjela da sprovede sistem obrazovanja na Bosanskom jeziku na području te zemlje. On je podsjetio da su Bošnjaci u Srbiji, u okviru svog vijeća uspjeli da 2004. godine održe prvi čas Bosanskog jezika.

Vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća na Filozofskom fakultetu u Sarajevu  i naučni saradnik na Institutu za jezike Univerziteta u Sarajevu, doc. dr Jasmin Hodžić osvrćući se na određene istorijske  momente  zaključio je da nestajanje Bosanskog jezika nije uslovljeno lingvistikom već politikom.

 

Pored pomenutih stručnjaka i  predavača iz oblasti Bosanskog jezika, prisutni su bili i pjesnik, pisac, esejista i  saradnik na Institutu za jezike, profesor Hadžem Hajdarević i direktor muzeja ,,Ras“ u Novom Pazaru, dr Fuad Baćićanin.

Nakon održane tribine, predstavnici Bošnjačkih vijeća Bosne i Hercegovine, i Srbije, uručili su poklon –knige predsjedniku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsadu Džudževiću, kako bi upotpunili biblioteku ovog vijeća  knjigama na Bosanskom jeziku.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, Bošnjaci su treći narod po brojnosti u Crnoj Gori, Bosanski jezik je na trećem mjestu po broju govornika, a ukupan broj pripadnika ove jezičke zajednice iznosi 37 hiljada, saopšteno je na  tribini.

Pored velikog broja predstavnika javnog života zemalja regiona, tribini je prisustvovao predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković, u svojstvu prvog čovjeka grada i predjsednik SO Husein Kurtagić.

Takođe pročitati i...

Komentariši