Ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Osman Nurković i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača posjetili opštinu Rožaje

U razgovoru sa predstavnicima lokalne uprave, predstavljeni su konkretni projekti iz oblasti putne infrastrukture, čija se realizacija planira u narednom periodu.

Ministar Nurković je, u obraćanju nakon sastanka, objasnio da je savremena putna infrastruktura uslov za valorizaciju turističkih potencijala. Najavio je radove na drugoj fazi obilaznice, na izradi tunela koji bi obuhvatio putni pravac  Dimiškin most – Ibarac – Crnja, za koji je planiran iznos od 20 miliona eura, sanaciju tunela, mostova i putne trase Dračenovac – Rožaje, za koju je projektna dokumentacija u završnoj fazi a za koju je će biti izdvojena suma do dvanaest miliona eura, zatim 5, 5 km treće trake puta koji povezuje Rožaje i Berane, čija će vrijednost iznositi oko 15 milona eura.

Najavljenim investicijama je obuhvaćena sanacija puteva na lokalitetima Besnik i Zeleni, koji su oštećeni uslijed odrona.

Predstavnici Vlade obići će putni pravac Biševo – Vuča kao bi sagledali aktuelnu situaciju na osnovu koje će projektnom dokumentacijom precizirati  obim investicije i buduće radove. Prema riječima Nurkovića, značaj ovog puta je višestruk. Njegova dugoočekivana sanacija omogućiće mještanima mjesnih zajednica, kroz koje prolazi, intenzivnije bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, te direktno poboljšati njihov životni standard.

Izgradnja tunela i rekonstrukcija puta Lubnice – Jezerine, uključujući prednosti auto-puta, omogućiće građanima Rožaja  bolju povezanost sa ostalim djelovima zemlje a putovanje do glavnog grada svesti na nešto više od sat vremena vožnje. Na taj način biće prekinut dugogodišnji trend iseljavanja stanovništva sa područja Sjevera, zaključio je.

Direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača, naglasio je da su za rekonstrukciju putne mreže na teritoriji opštine Rožaje i sjevernog regiona posredstvom Vladine garancije obezbijeđena sredstva u iznosu od 80 miliona eura, zahvaljujući kojima će se krenuti u realizaciju započetih i planiranih projekata. Kako tvrdi, radove će pratiti evropski standardi iz oblasti izgradnje i sanacije putne mreže.

Predsjednik opštine Rožaje, Ejup Nurković zadovoljan je planskim dokumentima  koja su prikazana u toku susreta sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja. Nada se da će najavljeni radovi ubrzo otpočeti, jer sezona predviđena za njihovo izvođenje u Rožajama ne traje dugo.

Izvor: radiorozaje.me

Foto: Centar za informacione sisteme

Takođe pročitati i...

Komentariši