Dvomjesečni kurs tehnike Ebru- Slikanje po vodi

U toku jula i avgusta ove godine u Rožajama će se organizovati kurs tehnike slikanja po vodi, koji organizuje Opština Rožaje i turska organizacija Yonus Emre.

Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti.

Neke od specifičnosti ebrua jesu recimo to, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i nutrine, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.

Broj učesnika ovog kursa je ograničen na 20. U CV je neophodno ostaviti kontakt telefon i mail adresu. Kurs je besplatan za sve učesnike, a predavač će biti stručnjak u ovoj oblasti koji nam dolazi iz Turske. Kurs će se odravati 3 puta nedeljno.

Svi zainteresovani građani koji imaju sklonosti ka umjetnosti mogu se prijaviti za ovaj kurs, slanjem CV-a i motivacionog pisma na mail: mirela.avdic@rozaje.me sa naznakom Prijava na kurs za učenje tehnike Ebru.

Mirela Avdić

Takođe pročitati i...

Komentariši