Ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Karel Urban boravio u posjeti Rožajama

Ambasador Republike Češke u Crnoj Gori, Karel Urban, boravio je danas u posjeti Rožajama.

Povod njegovog boravka u gradu pod Hajlom bila je dodjela nagrade Semi Muratović, učenici devetog razreda osnovne škole „25. maj“,  za likovno ostvarenje na Međunarodnoj dječjoj izložbi lijepih umjetnosti u Lidicama.

Na konkursu za učešće na prestižnoj  likovnoj manifestaciji koja se organizuje u Republici Češkoj ove godine učestvovalo je 67 zemalja svijeta sa 25 690 radova djece uzrasta od četiri do 16 godina, na temu „Voda vrednija od zlata“.

Selmin likovni rad, pod mentorstvom profesora Ibrahima Kurpejovića, jedan je od dva rada iz Crne Gore, koji su zavrijedili pažnju stručnog žirija.

Svečanosti koja je tim povodom upriličena prisustvovali su i predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković, predsjednik Skupštine opštineHusein Kurtagić, rukovodstvo škole i njeni nastavnici, te učenici koji su kreirali i pratili program. U sklopu manifestacije uručene su i nagrade u ime škole.

Ova manifestacija se održava već više od četiri decenije u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koju su nacisti ubili 1942. godine, ali i uznak sjećanja na svu djecu koja su bila žrtve ratnih sukoba.

Ambasador Urban se sastao i predstavnicima lokalne samouprame i najavio početak različitih vidova saradnje na polju diplomatije i kulture. On je u dijalogu koji je uslijedio istakao zadovoljstvo zbog gostoprimstva koje mu je ukazano u Rožajama.

Ambasador je napomenuo je da je Crna Gora jako lijepa zemlja te da će, sa svojim saradnicima, u narednom periodu biti posvećen osmišljavanju i  predlaganju  različitih projekata čijom će se realizacijom učvrstiti most između kultura dvije zemlje.

Čelnici lokalne samouprave predvođeni predsjednikom Nurkovićem govorili su gostima o specifičnostima rožajskog podnjeblja te pokazali otvorenost za diplomatsko umrežavanje sa Republikom Češkom u podrobnim društvenim sferama.

Radi upotpunjavanja doživljaja rožajskih običaja, tradicije i kulture, gosti su, sa predsjednikom Nurkovićem, obišli  Zavičajni muzej „Ganića kula“.

You may also like...