KAMPANJA„ZAUSTAVIMO NASILJE“ U ROŽAJAMA

ROŽAJE, 13.APRILA, 2017. – U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, u ČETVRTAK 13. aprila, biće otvorena izložba “Muzej porodičnih sjećanja” i organizovani javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece,  u MALOJ SALI Centra za kulturu u Rožajama 10.30 sati.
 
Tim povodom će građani Rožaja imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnikom opštine Rožaje – Ejupom Nurkovićem, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i izvršnom direktoricom NVO Roditelji Kristinom Mihailović i prijateljem kampanje – Jasminom Jaškom Nokićem, razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.
U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, ovi događaji imaju za cilj da se, kroz razgovor sa građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.
 
„Kroz adekvatne usluge za roditelje možemo drastično da smanjimo i spriječimo međugeneracijski ciklus nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“ ističe Perks i dodaje da je cilj javne debate kampanje „Zaustavimo nasilje“ identifikovanje i uspostavljanje efektnih i „međupovezananih servisa kojima se promoviše pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i nepovoljnih iskustava tokom čitavog djetinjstva“.
Tom prilikom, u gradskoj galeriji (Centar za kulturu u Rožajama) biće otvoren Muzej porodičnih sjećanja, koji će svi zainteresovani građani moći da posjete i nakon ovih događaja.
 
Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci nastaloj od porodičnih sjećanja. Lični predmeti pričaju priče o različitim porodičnim iskustvima djece, roditelja, baki i đedova, podsjećajući na važnost porodice u životu svake osobe, bila ona dijete ili odrasli čovjek. Neki predmeti govore o sreći, a neki o bolu i povredama iz djetinjstva.
 
Svi zainteresovani građani mogu ovom Muzeju pokloniti neku svoju priču i lični predmet i tako se pridružiti razgovoru o porodici, djetinjstvu i roditeljstvu,te otvaranju razgovora o bolnim iskustvima iz djetinjstva. Muzej će, u okviru kampanje, dijeliti porodična sjećanjasa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.
Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno niska svijest društva o tome što je nasilje, kao i visoka tolerancija društva prema nasilju. Naime, svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje. Jedna trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao jedan vid nasilja u vaspitavanju djece. Većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke.
 
Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima upotrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.
 
Za više informacija kontaktirati:
Jelenu Perović, koordinatorku komunikacija UNICEF-a, jperovic@unicef.org ,069 225 315
Vladana Jovanovića, koordinatora za komunikacije za razvoj UNICEF-a, vljovanovic@unicef.org, 069 187 626
 
NACRT AGENDE 
 
Javni razgovor o roditeljima i djeci u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje“
Kulturni centar Rožaje, mala sala
četvrtak, 13. april 2017. g. u 10:30 časova
 
 
 
10:30-10:32        Video/animacija o ključnim nalazima o nasilnoj disciplini djece u CrnojGori
 
10:32-10:37        Govorg. Ejupa Nurkovića, gradonačelnika Opštine Rožaje
 
10:37-10:47        Govorg. Bendžamina Perksa, šefa predstavništva UNICEF za CrnuGoru
 
10:47-10:52        Govorgđe Enide Hadžić, NVOUdruženje psihologa“
 
10:52-10:57        Govorgđe Lepe Žunjić, koordinatorke SOS Roditeljske linije,NVORoditelji
 
10:57-11:02          Govorg. Jasmina Jaška Nokića, prijatelja kampanje
 
11:02-11:15        Diskusija (pitanja publike i medija)
 
Piše: Mirza Luboder

This Post Has Been Viewed 56 Times

Komentariši

Opština Rožaje