Svečanost povodom kolektivnog vjenčanja u Rožajama

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u saradnji sa organizacijom Mehir Vakif iz Turske u Rožajama je, 14. 02. 2014. godine u Velikoj sali Cenra za kulturu upriličena svečanost u povodu kolektivnog vjenčanja. Mehir Vakif je pomogao i donirao pokućanstvo za dvadeset pet novoformiranih porodica u Crnoj Gori. Ova vrijedna donacija je početak i prvi konkretno realiziovan projekat, a saradnja među dvije institucije će nastaviti da inšalah, ponovo daje plodove.
Ispred organizacije Mehir Vakif svečanosti u Rožajama prisustvovali su članovi upravnog odbora organizacije:Ismail Haki Su, Hazir Dogru, Sureya Gezinći, Ali Koseoglu i Mustafa Oflas, oni su iskazali zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog hairli projekta i obećali nastavak saradnje. Također su na svečanosti dodijelili plakate zahvalnice, Mešihatu, Reisu IZ-e u Crnoj Gori, Rifatu ef. Fejziću, direktoru Zekat fondacije, Sadmiru Hadzijiću, predsjedniku Opštine Rožaje Ejupu Nurkoviću, te glavnom imamu OIZ-e Rožaje, Rejhanu Hotu.
Skup je učenjem Kur’ana otpočeo direktor Medrese “Mehmed Fatih”, Rahman ef. Kačar, a ispred OIZ-e Rožaje prisutne je poselamio glavni imam Odbora Islamske zajednice, dok je prisutnima i posebno musafirima poruku za dalja pomaganje i ulaganje u naš grad poslao i predsjednik Opštine Rožaje.
Hor medrese “Mehmed Fatih“ je uljepšao skup prelijepom izvjedbom ilahija i kasida, na našem ali i na turskom jeziku.
Reis Rifat ef. Fejzić je svoje obraćanje fokusirao na instituciji braka, na značaju formiranja porodice i na našoj lijepoj islamskoj tradiciji koju na ovim prostorima od pamtivijeka baštinimo. Donatorima i musafirima se zahvalio, te pohvalio državu Tursku koja kako je rekao; je skoro pa jedina svijetla tačka islamskog svijeta, danas. A jedan od pokazatelja njihove posebnosti je i to što brine o nama ovdje i našim potrebama. On je uputio Allahu Dragome dove za napredak i berićat Turskoj i svima onima koji izdvajaju dio svog imetka za potrebe drugih muslimana svijeta, pa i za naš.
On je također musafirima dodijelio plakete zahvalnice i pozvao ih da i dalje nastave sa ovakvim i sličnim projektima. Također je dodijelio plaketu zahvalnice i predsjedniku Merhameta, dr. Ameru Haliloviću.
Dovu za hairli brak nakon programa proučio je šef vjersko-prosvjetne službe Mešihata u Crnoj Gori, Enis ef. Burdžović.
Nakon programa u Divanhani Centralne džamije, musafiri su mladim bračnim parovima pored prethodno uručenog pokućanstva uručili i dio nakita.

izvor: www.monteislam.com

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...