Zainteresovani građani mogu učestvovati na takmičenju za korišćenje javnih prostora

U okviru projekta “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” juče je organizovano predstavljanje takmičenja čiji je cilj da prikupi najbolja i najkreativnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština. Projekat sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj(UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NVO Digitalizuj.me i opštinama Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Zvanično otvaranje projekta je bilo, juče, u srijedu, 11. februara, sa početkom u 11 časova u Eko zgradi Ujedinjenih nacija. U uvodnim izlaganjima su govorili:

  • Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija,
  • Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma i
  • Norimasa Šimomura, v.d. stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori.

Pravila o učešću na takmičenju “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” predstavio je Nikola Vulić iz Digitalizuj.me.

Opštine obuhvaćene projektom kandidovale su ukupno pet lokacija na kojima treba osmisliti novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe same sredine. Projekat će se fokusirati na efikasnije korišćenje prostornih i drugih resursa i pokretanje dijaloga na nivou lokalnih zajednica. Osnovni cilj projekta je povezivanje svih resursa crnogorskog društva, uz pomoć inovacija, kako bi se prepoznale potrebe građana, i u partnerstvu postigli prioritetni razvojni ciljevi na lokalnom i nacionalnom nivou.

Rješenja koja građani budu predlagali u okviru takmičenja treba da doprinesu rješavanju jednog ili više od navedenih ciljeva:

  • Smanjenje nezaposlenosti među mladima
  • Smanjenje stope siromaštva
  • Društvena inkluzija ranjivih grupa
  • Valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore

Ovakvim učešćem građana u kreiranju budućnosti u svojim zajednicama, projekat će doprinijeti razbijanju psihologije “subjekta”, te kreiranju aktivnog građanskog društva i javne uprave zasnovane na međusobnom povjerenju.

U ime opštine Rožaje, sastanku su prisustvovali Amela Kalender i Mensur Kalender. Amela Kalender je prezentovala kulu Ganića i viziju opštine o renoviranju kule.

Opšte o projektu:

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Digitalizuj.Me su 2013. pokrenuli prvo takmičenje u društvenim inovacijama pod nazivom “Otvorene Ideje za Crnu Goru”, u kom se takmičilo 8 timova sa aplikacijama koje su se bavile temama transparentnosti i odgovornosti. Pobjednička aplikacija je bila “Budi odgovoran” i njena održivost je uspješno osigurana. Ministarstvo finansija u Vladi Crne Gore je odlučilo da usvoji pobjedničku veb i aplikaciju za mobilne uređaje kao jedan od ključnih alata za identifikovanje elemenata sive ekonomije. Projekat je takođe predstavljen kao jedna od 7 svijetlih tačaka na godišnjem samitu Otvorenih vlada, te je time stekao i međunarodno priznanje i pohvalu.

U 2014. godini pokrenut je sličan projekat na regionalnom nivou, ovaj put sa takmičenjima koja su organizovana u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori. Takmičenje u Crnoj Gori je ponovo organizovao UNDP u saradnji sa NVO Digitalizuj.Me. Takmičenje je iznjedrilo dva pobjednika – organizaciju Ideus i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore. Ova dva projekta su trenutno u svojim završnim fazama razvoja i očekujemo njihovu punu afirmaciju tokom 2015. godine.

Projekat “Otvorene ideje za Crnu Goru”, kao i slični projekti “Crna Gora na Tviteru – Uključi se u promjene” i “Uključivanje građana u suzbijanje sive ekonomije (Budi odgovoran)” ukazali su na nezaustavljivu snagu građanskog aktivizma i inovativnosti, sa jedne, kao i na postojanje neiskorištenih resursa na nivou lokalnih zajednica sa druge strane. Jedinice lokalne samouprave posebno u manje razvijenim dijelovima Crne Gore često nemaju kapaciteta da iskoriste sve prostorne kapacitete i druge resurse koji su im na raspolaganju, dok građani očekuju povećan kvalitet usluga na lokalnom nivou, kao i mogućnost da utiču na razvoj zajednica u kojima žive.

Imajući u vidu sve navedeno, a u skladu sa Programom rada Vlade Crne Gore za 2015. godinu, čiji je jedan od prioriteta ostvarivanje politike uravnoteženog i ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore, treća godina projekta Otvorene ideje se realizuje kroz takmičenje Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru koje ima za cilj da prikupi najbolja i najkreativnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština. Projekat sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NVO Digitalizuj.me i opštinama Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Opštine obuhvaćene projektom kandidovale su ukupno pet lokacija kojima treba osmisliti novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe same sredine. Projekat će se fokusirati na efikasnije korišćenje prostornih i drugih resursa i pokretanje dijaloga na nivou lokalnih zajednica. Osnovni cilj projekta je povezivanje svih resursa crnogorskog društva, uz pomoć inovacija, kako bi se prepoznale potrebe građana i u partnerstvu postigli prioritetni razvojni ciljevi na lokalnom i nacionalnom nivou.

Rješenja koja građani budu predlagali u okviru takmičenja treba da doprinesu rješavanju jednog ili više od odabranih ciljeva među kojima su smanjenje nezaposlenosti među mladima, smanjenje stope siromaštva, društvena inkluzija ranjivih grupa i valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore. Ovakvim učešćem građana u kreiranju budućnosti u svojim zajednicama, projekat će doprinijeti razbijanju psihologije „subjekta“, te kreiranju aktivnog građanskog društva i javne uprave zasnovane na međusobnom povjerenju.

 

PRAVILA

Šta su Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru?

 

Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru je takmičenje čiji je cilj da sakupi najbolja i najkreativnija rješenja za uređenje pet predloženih lokacija u Crnoj Gori. Naime, pet opština u Crnoj Gori (Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak) su kandidovale pet lokacija kojima treba osmisliti novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe same sredine u kojima se lokaliteti nalaze.

Osnovni cilj projekta je povezivanje svih resursa crnogorskog društva, preko koncepta otvorenih inovacija, u pravcu identifikacije potreba građana i postizanja prioritetnih razvojnih ciljeva na lokalnom i nacionalnom nivou. Osnaživanje uključivanja građana u važne društvene procese, veće učešče mladih u procesu donošenja odluka, valorizacija kulturnog i istorijskog blaga Crne Gore,  neki su od konkretnih ciljeva koji se mogu postići ovim projektom.

Ko može da učestvuje?

Takmičenje je otvorene za sve građane Crne Gore, bez obzira na pol, godine ili profesiju. Mogu se prijaviti pojedinci, grupe i organizacije iz Crne Gore.

Idealan tim trebalo bi da okupi pojedince iz različitih branši koji će zajednički ponuditi zaokružena rješenja, primjenljiva u praksi.

Timovi mogu da predlože više rješenja za jednu lokaciju, ili više rješenja za različite lokacije. Ne samo da je ovako nešto dozvoljeno, već upravo ohrabrujemo sve timove da kandiduju što više rješenja i na taj način pokušaju da još više doprinesu zajednici, ali i da povećaju svoje šanse da osvoje neku od nagrada.U okviru iste lokacije, jedan tim može imati samo jedno rješenje u finalu takmičenja.

Posebno ohrabrujemo žene da se prijave i uzmu učešće u takmičenju.

Članovi uže porodice organizatora takmičenja nemaju pravo učešća.

Koja je tema takmičenja “Otvorene ideje”?

Rješenja koja se predlažu u okviru takmičenja Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru treba da doprinesu rješavanju jednog ili više od navedenih ciljeva:

  • Smanjenje nezaposlenosti među mladima
  • Smanjenje stope siromaštva
  • Društvena inkluzija ranjivih grupa
  • Valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore.

 

Kako mogu da učestvujem u takmičenju Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru?

Obezbijediti učešće u takmičenju je vrlo jednostavno.

Pogledaj koje su ponuđene lokacije i razmisli kakvo rješenje bi bilo optimalno za konkretnu lokaciju, koje bi pomoglo da se ispune neki od navedenih ciljeva. Okupi tim ljudi koji ti mogu pomoći.

Podnesi ideju preko jednostavnog formulara na našoj web stranici najkasnije do petka, 27. marta. U ovoj fazi je dovoljno da samo ukratko opišeš kakvo rješenje tvoja grupa predlaže za one lokacije za koje se prijavljujete.

Promoviši ideju u okviru svoje zajednice, podijeli je sa prijateljima na društvenim mrežama, pozovi prijatelje da podrže ideju tvog tima tako što će glasati za nju, takođe putem naše web stranice, kada za to dođe vrijeme.

Ukoliko se tvoja ideja kvalifikuje za narednu fazu takmičenja, spremi se da nam se pridružiš na posebno organizovanim događajima gdje će grupa mentora pomoći tvojoj grupi da što bolje osmislite svoje rješenje/a i prezentirate ga/ih na najbolji način. Na ovim događajima ćeš upoznati i ostale takmičare i imati priliku da sa njima razmijeniš iskustva.

Finalni predlog rješenja za konkretnu lokaciju ili lokacije treba poslati najkasnije do petka, 15. maja. Finale će biti održano u četvrtak, 28. maja, gdje će po 3 tima za svaku od lokacija imati priliku da javno predstave svoja rješenja.

Kriterijumi ocjenjivanja i odabira

Nakon završene prve faze u kojoj se prijavljuju rješenja za takmičenje (11. februar – 27. mart), u slučaju velikog broja prijavljenih predloga (više od 10 po lokaciji), stručni žiri će odabrati po 10 najboljih predloga za svaku od lokacija koji će nastaviti takmičenje. Ukoliko dođe do takve situacije, najkasnije do petka, 3. aprila, će biti objavljeno koji timovi nastavljaju takmičenje.

Nakon perioda pripreme rješenja za finale takmičenja, sva rješenja će biti prezentirana na sajtu i biće organizovano javno glasanje u periodu od 18. do 22. maja. U ovoj fazi, stručni žiri i publika će zajednički odabrati po 3 rješenja za svaku od lokacija. Glasovi publike i žirija će se bodovati po sistemu 50/50, pri čemu će u eventualnom slučaju izjednačenog rezultata presuditi glas žirija. Ukoliko neki tim bude imao više predloženih rješenja za istu lokaciju, samo jedno od predloženih rješenja će moći da se kvalifikuje u finale. Ne postoji ograničenje za broj predloga za različite lokacije koji se mogu kvalifikovati u finale.

Nakon što finalisti budu poznati, biće organizovan i drugi krug glasanja od 25. do 28. maja i glasanje će biti zatvoreno u trenutku početka finalnog događaja na kom će finalisti javno prezentirati svoja rješenja. Pobjednici će takođe biti odabrani zajedničkim glasanjem žirija i publike, po istom sistemu po kom su odabrani i finalisti.

Osnovni kriterijum za ocjenjivanje ponuđenih rješenja će biti u kojoj mjeri ona rješavaju cilj ili ciljeve koji su i postavljeni kao tema samog takmičenja. Pored toga, u obzir će biti uzeti izvodljivost, održivost, potencijal za društvenu promjenu i vremenski okvir.

Rokovi

Prijava predloga rješenja – od 11. februara do 27. marta

Eventualna selekcija rješenja koja će nastaviti takmičenje – od 27. marta do 2. aprila

Objava odabranih rješenja – 3. april

Priprema rješenja od strane timova za finale  – od 3. aprila do 15. maja

Online glasanje za finaliste – od 18. do 22. maja

Objava finalista – 25. maj

Glasanje za pobjednike takmičenja – od 25. maja do 28. maja

Finale – 28. maj

Naša vizija obuhvata:

– Urediti prostor oko muzeja,
– Otvoriti etno-cafe s ponudom domaćih proizvoda,
– Suvenirnica,
– Par zanatskih radnji,
– Šadrvan na sredini dvorišta,
– Prevod starih spisa koji su u posjedu muzeja

Nagrade

Takmičenje Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru će imati pet pobjednika, po jednog za svaku od ponuđenih lokacija.

Novčana nagradu za pobjednike iznosu od 3.000 EUR

Pobjednički timovi će biti promovisani na svim relevantnim offline i online medijima.

Imaš želju da nas kontaktiraš?

Javi nam se preko kontakt forme, ili pošalji tvit ili poruku preko Facebooka. Tu smo za sve ljude kojima je ovo takmičenje interesantno. Pomozi nam da Crnu Goru učinimo ljepšom za sve!

 

10985520_438583049633200_3774998148442850944_n

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...