Osamnaesti memorijalni zimski pohod “Safet Mavrić Ćako” održan je minulog vikenda na Hajli

U organizaciji Planinarsko Skijaškog Kluba Hajla i Turističke Organizacije Rožaje uz tehničku podršku Snowboard Kluba Jump, a pod pokroviteljstvim Opštine Rožaje, uspješno je završen 18. Memorijlni uspon na Hajlu. Pohod se organizuje u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara koji je tragično stradao na Hajli 6. Janura 1997. godine.

Prema riječima glavnog koordinatora i organizatora pohoda Fevzije Kurtagića memorijal je okupio oko 300 učesnika, a na sami vrh se popelo njih 146, učesnici uspona bili su planinari iz Turske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, i skoro iz sviha gradova Crne Gore. Planinari su bili smješteni po katunima u selu Bandžov (1456mnv) i Planinarskom Domu Grope (1980mnv). Kurtagić je istako da je uspon postao prepoznatljiv turistički brend Rožaja i Crne Gore i da je Hajla postala obavezna destinacija skoro svim planinarskim klubovima u regionu i šire.

Na čelu kolone koja je krenula iz Gropa nalazio se Zulfikar Kurtagic član PSK Hajla, koji je uz pomoć kolega iz kluba (Zika Kurtagića i Anise Demić) uspio da probije stazu kroz sniježne namete od nekoliko metara do  mjesta “Sedlo”.  U probijanju staze nesebičnu pomoć su pružili Ivan Femić, Jelena Petković, Denis Ferizović…. Na Sedlu su se srele dvije grupe. Kolunu iz Bandžova je predvodio Semir Kardović (PSK Hajla). Odatle su planinari udruženim snagama nastavili ka vrhu. Uprkos sniježnoj oluji planinari su se uspjeli popeti na greben Hajle na kojem su vodiči postavili uže kako bi osigurali prelaz preko ledenog grebena. Uprkos tome, vodiči su zamolili dio učesnika da odustanu zbog loših vremenskih uslova i neadekvatne opreme.
Poslije uspješnog uspona planinari su se vratili u planinarski dom Grope gdje ih je čekao topli planinarski ručak.

“Memorijalni uspon na Hajlu je najmasovniji zimski uspon u regionu i kao takav ima za cilj promociju planine Hajle, koja ima izuzetne potencijale za razvoj planinskog turizma, a svjedoci toga su i strani turisti koji sve češće posjećuju planinu Hajlu, zimi zbog idealnih terena za turno skijanje, freeride skijanje, snowboarding, snowshooing i alpinizam, a ljeti zbog trekinga, mountanbikinga,planinarenja…” rekao je Zulfikar Kurtagić.

Planinarski i Ski klub “Hajla” Rožaje

 

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...