U Rožajama prestavljeno pregovaračko poglavlje 28 Zaštita potrošača i zdravlja

U organizaciji Fondacije FORS Montenegro, u Rožajama je održana prezentacija projekta „Hajde da razgovaramo o EU-2“. Kako je pojasnila Maja Garović, predstavnica organizatora, prestavljeno je pregovaračko poglavlje 28-Zaštita potrošača i zdravlja.

– Ovo poglavlje se bavi temama koje se odnose na interese gradjana, a tiču se potrošačke politike, bezbjednosnih i ekonomskih interesa i javnog zdravlja. Neophodno je i da se podigne svijest i da se potrošači aktivno uključe u ovaj proces, kako bi doprinijeli boljoj informisanosti i uspješnijem sprovodjenju pravne tekovine u toj oblasti-kazala je Garović.

Ona je pojasnila da se projekat realizuje u opštinama na sjeveru u saradnji sa lokalnim upravama i da ima za cilj da poboljša znanje i razumijevanje gradjana iz tog dijela Crne Gore o EU u cjelini, njenim vrijednostima, funkcionisanju njenih institucija i procesu integracija kroz sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti o ovoj temi i aktivno uključivanje ciljnih grupa.

Melita Rastoder-Ljaić, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, je govorila o procesu pregovora, načinu na koji Ministarstvo vanjskih poslova koordiniše taj proces i na koji način Crna Gora komunicira sa EK odnosno kako funkcioniše taj proces.

Marina Radulović iz Uprave za inspekcijske poslove, je upoznala prisutne o propisima EU u dijelu potrošačkih prava i javnog zdravlja. Ona je kazala da kroz uskladjivanje nacionalnog zakonodovstvo sa propisima EU želimo da doprinesemo da potrošači u našoj zemlji budu zaštićeni, da znaju koja su njihova potrošačka prava i način kako da ta prava ostvare kao i da se kod gradjana podigne sveobuhvatna svijest o značaju ove obalastu u Crnoj Gori-kazala je Radulović.

Mensur Kalender, predstavnik opštine Rožaje, je istakao značaj približavanja procesa pregovora Crne Gore sa EU gradjanima Rožaja, pogotovo kroz interaktivne aktivnosti kao što su predavanja, seminari, debate i sl. Teme zaštite potrošača i zdravlja su vrlo aktuelne za gradjane Rožaja najprije jer je svijest o pravima i obavezama potrošača kao i pacijenata na niskom nivou. Opština je spremna da sarađuje sa svim relevantnim institucijama kao i NVO koje imaju za cilj podizanje svijesti gradjana o pregovaračkom procesu u cjelini.

Na ovom skupu je rečeno da projekat „Hajde da razgovaramo o EU-2“ pored Zaštite potrošača i zdravlje, obuhvata i druge aktivnosti kao što su, obilježavanje mjeseca EU, javne prezentacije o EU i procesu integracije, promocija Instrumenata za predpristupnu pomoć -IPA i projekata podržanih kroz ovaj mehanizam, radionice u osnovni i srednjim školama i izradu i distribuciju promotivnog materijala i publikacija.

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...