Svečana sjednica Skupštine povodom dana opštine 30. Septembar

Prenosimo Vam u cjelosti govor Predsjednika opštine, gospodina Ejupa Nurkovića.

Dame  i  gospodo !

– Svim gostima želim dobrodošlicu, a građanima Rožaja upućujem iskrene čestitke povodom Dana naše opštine.

– U sjećanju na borce  koji su  boreći se za slobodu, pri tom ne žaleći svoje živote, omogućili da živimo u miru i slobodi, odajemo im veliku zahvalnost.

POŠTOVANI,

– Kao što Vam je poznato, u našoj opštini  došlo je do demokratske smjene vlasti i u samom startu suočili smo se sa ogromnim problemima kao što su dugovi, blokade žiro računa i ogromna zapošljavanja radnika prije i poslije održanih izbora.

– I pored zatečenih problema mi smo uspjeli da u protekla tri mjeseca, započete a nezavršene investicije nastavimo i da iste odradimo,  kao što su sanacija nekoliko  putnih pravaca u našoj opštini (u mjesnim zajednicama Kalače,  Lovnica,  Bašča i  Balotiće).
– Dovršili smo izgradnju osnovne škole u mesnoj zajednici Grahovo u saradnji sa turskom organizijom TIKA predstavništvo u Podgorici.

– U saradnji sa Komunalnim preduzećem i NVO sektorom  izveli smo veliku akciju uređivanja korita rijeke Ibar koja je bila zarasla sa zemljom i drvećem.

– Takođe smo hitno intervenisali u nekoliko mjesnih zajednica u sanaciji puteva i skoro sve su to odradila naša opštinska preduzeća.

– Izveli smo akciju u saradnji sa Sportskim Centrom i Fudbalskim klubom ,,Ibar,, i donekle sanirali tribine i ogradu stadiona na Bandžovom Brdu.

– Redovno smo servisirali sve tekuće obaveze iz nadležnosti lokalne uprave.

– Blokirani žiro računi budžeta, Komunalnog preduzeća, radio Rožaja, Sportskog Centra, kao i Centra za kulturu u saradnji sa državnim oganima su razblokirani i za njih je sačinjen reprogram dugova i iste sada uredno isplaćujemo.

– Do kraja budžetske godine ostalo je još tri mjeseca i mi ćemo uložiti sve napore da se što više poslova odradi u tom periodu.

– Za 2015.godinu uradili smo planove  investicione aktivnosti i neke kandidovali Vladi Crne Gore, to jest Direkciji  Javnih radova,  Direkciji za saobraćaj,  Resornim ministarstvima, kao i planove investicija iz oblasti energetike, u  koje ćemo ući u zajedničko investiciono ulaganje.

– Računamo da će naši zahtjevi biti prihvaćeni kod Direkcije javnih radova i kod svih ostalih resora  i da ćemo imati uspješnu građevinsku 2015.godinu.

Ovom prilikom želim da istaknem najznačajnije planove investicione aktivnosti za 2015.godinu :

  1. Nastavak radova na kapitalnom, primarnom gradskom vodovodu;
  2. Početak radova na izgradnji dnevnog Centra na Banđžovom brdu;
  3. Vodovod Ćosovsko vrelo;
  4. Pješačka staza za Štedim i Hajlu, kao i pješačka staza Rožaje-mjesna zajednica Kalače;
  5. Asfaltiranje puta za mjesnu zajednicu Radetina, MZ Balotiće;
  6. Asfaltiranje nekoliko gradskih ulica.

– Iz kapitalnog budžeta Opštine, koji je dosta skroman, napravićemo prioritete u saradnji sa mjesnim zajednicama i odrediti dinamiku samih radova za 2015.godinu

– Iz oblasti privrede uložićemo sve naše kapacitete kako bi dali šansu i stvorili sve uslove za otvaranje novih radnih mjesta.

– Ozbiljno smo prišli izradi nekoliko razvojnih projekata iz oblasti drvne industrije, poljoprivrede i turizma.

– Računamo na strane investitore, našu dijasporu i ulaganja putem privatnog i javnog partnerstva.

– U 2015.godini očekujemo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i planiramo da Vlada i naša Opština partnerski uđu u ozbiljne razvojne projekte sa strateškim partnerima iz regiona i zemljama Evropske unije.

– Takođe planiramo da kandidujemo više projekata kod međunarodnih fondova, agencija i ostalih institucija.

– Razmotrićemo veoma važan kapitalni projekat koji se pominje više godina a nikako da se priđe izradi konačnog izvođačkog projekta i obezbjeđivanju sigurne finansijske konstrukcije, a to je gradski kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

– Vrijednost ovog važnog projekta se predviđa na 8,5 miliona eura.

– Da bismo sve ovo realizovali kao i redovno servisirali rad Organa lokalne Uprave potrebno je da svi odgovorni daju maksimalni doprinos.

– Znam da neće biti lako ali se valja boriti i biti  uporan u ostvarivanju svojih ideja i planova.

– Mislim da smo na dobrom putu da ostvarimo naš cilj da Rožaje  bude grad za dobar život u kome će naši građani imati život dostojan čovjeka, koji će se zasnivati na plodovima svog rada, u ekonomskoj utakmici jednakih šansi za sve.

– Mogu javno da kažem da ću dati svoj maksimum kako bi realizovali  sve ono što smo obećali građanima koji su nam dali ogromnu podršku i povjerenje na izborima koji su održani 25.maja 2014.godine.

 

HVALA ŠTO STE ME SASLUŠALI!

ROŽAJE, 30.09.2014.god                                                                                                                                                      Predsjednik opštine,

                          Ejup Nurković, dipl.ecc

[000027] [000079] [000088] [000098] [000164] [000192] [000235] [000245] [000260] [000268]

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...