U subotu, 20. septembra, u organizaciji NVO PO “Runolist” i PK “Ahmica” održan je prvi planinski maraton u Rožajama na planini Štedim (1750 mnv). Događaj je bio dio manifestacije “Hajla Day (Dan Hajle)” u okviru projekta “Promocija odživog turizma kroz uključivanje mladih u Opštini Rožaje”.

Cilj maratona (osim takmičarskog), ima i tu traženu promotivno turističku svrhu. Upravo je najveća težnja maratona bila na tom pružanju informacija i živih dokaza o prirodnim potencijalima i netaknutoj prirodi, koja je autentična za rožajski kraj. Svjedok tome su bili i brojni gosti iz Rusije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore, koji su pomogli da Rožajski maraton dobije i međunarodni karakter, što je kada se uzme u obzir da se maraton održava po prvi put, jedna od stvari koje su podigle nivo takmičenja.
NVO PO “Runolist” je naveo da je ovakav vid manifestacije održan (po prvi put) u Rožajama, poslao pozitivne signale svim ljudima koji su zaljubljeni u prirodu, prije svega u planinski vijenac Prokletija i da rožajski kraj kao takav predstavlja nezaobilazan detalj u turističkoj ponudi Crne Gore.

Organizatori maratona su naglasili i nadu da maraton neće stati na ovome, već da će prerasti u tradicionalne događaje koji se održavaju u Rožajama.

Maraton je bio podijeljen u pet muških i pet ženskih kategorija.
Na maratonu je startovalo 40 trkača i 20 planinara, koji nisu mogli da odole a da ne osvoje neki od vrhova koji okružuju Rožaje. Sav prihod od prijave takmičara biće doniran djeci sa posebnim potrebama.

Maraton se sastojao iz dvije staze za trkače i jedne za planinare. Loše vrijeme u popodnevnim časovima nije moglo da sakrije osmjehe sa lica takmičara koji su bili više nego zadovoljni viđenim predjelima i planinama rožajskog kraja.

Rezultati:

Žene: (mlađi veterani – staza 2)
1.Olga Chechetkina
2.Biljana Tadić
3.Vesna Đoković

Žene: (veterani – staza 1)
1.Mevlida Hubanić

Muškarci: (mlađi veterani – staza 2)
1.Milan Radović
2.Vladimir Kot
3.Vuk Tubić

Muškarci: (omladinci – staza 1)
1.Jetmir Gocaj
2.Anes Brđanin
3.Jasmin Mulić

Muškarci: (stariji veterani – staza 2)
1.Enver Hodžić
2.Miodrag Pejaković
3.Miroslav Savić

Muškarci: (stariji veterani- staza 1)
1.Dževad Popović
2.Zajko Šovšić
3.Fahrudin Hasović

Muškarci: (veterani – staza 2)
1.Mirsad Alihodžić
2.Mustafa Mulahmetović

Organizatori su se zahvalili i svima koji su podržali projekat a to su:
Evropska Unija, Lokalna koalicija za razvoj zajednice, PK “Ahmica”, Opština Rožaje, Ugostiteljski objekti (Grand, Aldi, Wahels, Milenijum, Zeleni raj) kao i: Pogranična policija Republike Kosovo i Crne Gore, Turistička Organizacija Andrijevica, Turistička Organizacija Rožaje, Atletski Savez Crne Gore, Gorska službi spašavanja Crne Gore, Studentski sportski savez Crne Gore, PK “Đeravica” i mnogi drugi.